Svet
19.09.2022. 13:20
Beta / AFP

Kina

"Ozbiljno kršenje diplomatskih obećanja Vašingtona"

Kina i Tajvan
Izvor: Shutterstock

Kina je osudila izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da će Sjedinjene Američke Države braniti Tajvan u slučaju kineske intervencije.

Peking je osudio, kako je navela portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, "ozbiljno kršenje" diplomatskih obećanja Vašingtona.

"Ovo je ozbiljno kršenje važne obaveze SAD da ne podržavaju nezavisnost Tajvana. To šalje pogrešan, ozbiljan signal (podrške) separatističkim snagama koje vode kampanju za nezavisnost Tajvana", rekla je portparolka.

Bajden je na pitanje "da li bi Amerikanci branili Tajvan u slučaju kineske invazije" odgovorio: "Da, ako bi došlo do napada bez presedana".

On je takođe naglasio i da "ne ohrabruje" ostrvo da proglasi formalnu nezavisnost. "To je njihova odluka", rekao je predsednik SAD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Igranje vatrom u Tajvanskom moreuzu
Nensi Pelosi 18.8.2022.

Poseta Nensi Pelosi

18.08.2022. 18:35

Igranje vatrom u Tajvanskom moreuzu

Počelo je diplomatskim spektaklom, a završilo se (zasad) vojnim. Nensi Pelosi, doajen političke elite Vašingtona i, kao predsedavajuća Predstavničkog doma, treća po rangu u sistemu američke vlasti, posetila je Aziju i na toj turneji svratila i do Tajvana, gde je razgovarala sa predsednicom tog ostrvskog entiteta od 23 miliona stanovnika, sa kojim trguju gotovo sve zemlje sveta, ali diplomatski ga priznaje tek nekoliko beznačajnih državica.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve