PAD JASTREBA: Zašto je Bolton morao da ode?

PAD JASTREBA: Zašto je Bolton morao da ode?

EPA-EFE/Andrew Harrer / POOL


Morao je da ode. Ne zato što razmišlja radikalnije od Trampa, već zato što je hteo da mu otme šou. Džon Bolton je dao ostavku na mesto nacionalnog savetnika za bezbednost na zahtev predsednika, koji je saopštio da je zatražio povlačenje zbog brojnih političkih nesuglasica.

“Sinoć sam obavestio Džona Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Beloj kući. Izrazito se nisam slagao sa mnogim od njegovih predloga, što je bio slučaj i sa drugima u administraciji”, tvitovao je Tramp.

Kao nacionalni konzervativni republikanac, ubeđen u američku prevlast u svetu, Bolton je bio od velike koristi Trampu. “Američki jastreb” je poznat po kritikama međunarodnih organizacija, multilateralnih sporazuma, i smatra se glavnim ideologom američke strategije u Venecueli, kao i u Iranu.

Povezane vesti – Kosačov: Meni nije žao Boltona

Međutim, u poslednje vreme neslaganja između Trampa i Boltona pojačala su se oko fundamentalnih spoljnopolitičkih pitanja i odnosa prema Iranu, Severnoj Koreji i Avganistanu.

Bolton je insistirao na ostavci. Prethodno je prigovarao pokušajima obnavljanja diplomatskih odnosa sa onima koje smatra američkim neprijateljima. Istovremeno, Trampa je naljutila njegova prošlonedeljna borba protiv mirovnog sporazuma s talibanima.

Zapadni mediji su uvereni da će povlačenje savetnika za nacionalnu bezbednost dodatno destabilzovati ionako nestabilno Trampovo okruženje.

Demokrata Džon Garamendi pozdravio je Boltonov odlazak s obzirom na njegove “radikalne” nagone, ali je upozorio na nestabilnost.

“Američki predsednik ima svoj um. Često se pitamo šta je tačno u njemu… Haos vlada svaki dan”, rekao je Garamendi, dok je Martin S. Indik, koji je tokom Klintonove administracije obavljao funkciju zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost, naveo da odlazak Boltona sugeriše da će predsednik Tramp biti sam sebi savetnik za spoljnu politikuracije obavljao funkciju diplomata i zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost.

AP Photo/ Evan Vucci

AP Photo/ Evan Vucci

S druge strane, ruski mediji pišu o tome da povlačenje Boltona, kao skeptika do srži koji je nespreman na saradnju sa Rusijom, može da ima i dobre posledice. Prema pisanju Russia Today-a, to bi moglo da pomeri spoljnu politiku SAD u mirnijem smeru – sve dok ne dovedu novog jastreba.

Bolton je sabotirao svaki pokušaj Trampa da se povuče iz sukoba širom sveta.

“Mnogi ljudi ovde nisu ni želeli njegovo imenovanje, jer je on mogao samo da zauzme poziciju za koju nije bilo potrebno odobrenje Senata”, rekao je bivši kongresmen Ron Pol, sugerišući da je možda “duboka država” primorala predsednika da zadrži Boltona.

On je, međutim, istakao da ne veruje da će se odlaskom Boltona značajnije promeniti američka spoljna politika.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar