PALA JOŠ JEDNA PREPREKA ZA FORMIRANJE VLADE: Socijaldemokrate glasali za koaliciju sa Angelom Merkel

PALA JOŠ JEDNA PREPREKA ZA FORMIRANJE VLADE: Socijaldemokrate glasali za koaliciju sa Angelom Merkel

(AP Photo/Michael Sohn, file)


Članovi Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) glasali su za formiranje vladajuće koalicije sa konzervativcima nemačke kancelarke Angele Merkel, izvestili su mediji u toj zemlji.

Za ulazak u veliku koalicionu vladu sa konzervativcima nemačke kancelarke Angele Merkel glasalo je dve trećine članova Socijaldemokratske partije (SPD), odnosno 66 odsto.

ehnički predsednik stranke Olaf Šolc navodi da će u novoj vladi, SPD imati šest ministara – tri žene i tri muškarca.

“Ogromna većina članova SPD-a usvojila je predlog liderstva partije. Sada nam je jasno SPD će se pridružiti novoj vladi Nemačke”, rekao je Šolc.

Ističe da je odziv glasača bio “veoma, veoma visok”, prenosi Rojters.

Navodi da je o rezultatima glasanja putem pošte obavestio Angelu Merkel i predsednika Nemačke Frank Valtera Štajnmera.

Članovi SPD-a nekoliko dana unazad su se poštanskim glasanjem opredeljivali “za” i “protiv” koalicije sa konzervaticima Angele Merkel.

Pravo odlučivanja imalo je oko 460.000 članova SPD-a.

Kako javlja AP, sledeće nedelje se očekuje zasedanje Bundestaga na kojem bi Merkelova trebalo da po četvrti put u nizu bude izabrana za kancelarku najveće evropske ekonomije, pošto je već 12 godina na toj funkciji.

Čestitka i od Merkelove

Angela Merkel je čestitala Socijaldemokratskoj partiji na rezultatu nakon što je ogromna većina članstva te partije glasala za ulazak u kolicionu vladu sa njenim konzervativcima.

“Čestitam SPD-u na ovom jasnom rezultatu i radujem se nastavku zajedničke saradnje za dobro naše države”, poručila je Merkelova na Tviter stranici Hrišćansko-demokratska unija Nemačke, prenosi Rojters.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar