Svet
28.06.2018. 15:11
Tanjug

PALA KRIMINALNA GRUPA IZ ŠPANIJE: Zaplenjeno 800.000 tableta LSD-a, osam miliona evra u kriptovalutama, keš...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Španska civilna garda i austrijska federalna policija zaplenili su oko osam miliona evra u kriptovalutama bitkoin, IOTA i lumen, kao i oko 800.000 tableta droge LSD, što je najveća zaplena te droge u Evropskoj uniji, navedeno je u saopštenju Evropola.

Kako se navodi u saopštenju, uspešno je razmontirana kriminalna mreža koja je proizvodila i širom sveta slala droge poznate kao "nove psihoaktivne supstance" (NPS).

Prilikom racije na laboratorije u Grenadi i Valensiji u Španiji, zaplenjeno je više od 100 različitih vrsta NPS, čija tržišna vrednost iznosi oko 12 miliona evra.

Evropol je, inače, podržao racije sa dve mobilne kancelarije u Španiji i Austriji, kao i sa analitičkom podrškom.

Kao rezultat, uhapšeno je osam osoba optuženih za trgovinu drogom i pranje novca, pretreseno je šest kuća u Španiji i jedna u Austriji, uništene su dve laboratorije za proizvodnju sintetičkih droga i zaplenjeno je više od osam miliona evra u kriptovalutama.

Osim toga, zaplenjeno je 1,6 miliona evra sa jednog bankovnog računa u Austriji, oko 700.000 evra u kešu je konfiskovano u Španiji, zaplenjene su i tri luksuzne kuće čija vrednost je procenjena na oko milion evra i tri luksuzna vozila, navodi se u saopštenju Evropola.

Grupa je radila u Španiji od 2012. godine i uvozila je supstance neophodne za proizvodnju droga iz azijskih zemalja, uglavnom Kine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve