Pala Vlada Sebastijana Kurca

Pala Vlada Sebastijana Kurca

(AP Photo/Michael Gruber)


Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu izglasano je danas nepoverenje u parlamentu deset dana posle izbijanja skandala oko video snimka sa Ibice zbog koga se raspala njegova koalcija sa ekstremnom desnicom.

Kurc je ušao u istorijske anale kao kancelar koji je najkraće bio na funkciji, jer je na današnji dan tačno 525 dana na mestu šefa vlade, kraće čak i od Kristijana Kerna, koji je proveo 580 dana.

Nepoverenje kancelaru izglasno je glasovima Socijaldemokratske partije i ekstremnodesničarske Slobodarske partije FPO, čiji vođa je bio primoran da podnese ostavku sa mesta vicekancelara i šefa stranke posle objavljivanja kompromitujućeg videa.

Glasanje o nepoverenju vladi zatražila je Socijaldemokratska partija a doskorašji koalicioni partner, FPO najavio je da će takođe glasati za nepoverenje vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Vladajuća koalicija u Austriji se raspala pre nedelju dana nakon objavljivanja kompromitujućeg video snimka o FPO. Kurc je smenio sve ministre svojih koalicionih partnera FPO tehnokratama koji je trebalo da budu u vladi do prevremenih izbora koje je najavio za septembar.

Kurc je tražio nove izbore u septembru ali su pre toga opozicione Socijaldemokrate tražile glasanje o nepoverenju vladi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar