PALESTINSKI PREDSEDNIK: Ponuda da selo kod Jerusalima bude glavni grad – “šamar veka”

PALESTINSKI PREDSEDNIK: Ponuda da selo kod Jerusalima bude glavni grad – “šamar veka”

Palestinski predsednik Mahmud Abas; Foto: Beta/Majdi Mohammed


Palestinski predsednik Mahmud Abas potvrdio je izveštaje koji kažu da su SAD predvidele da glavni grad buduće palestinske države bude jedno selo nadomak Jerusalima.
Međutim, Abas je sinoć na sastanku Centralnog saveta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Ramali na Zapadnoj obali rekao da je Jerusalim večni glavni grad Palestine.

– Mi smo u kritičnom trenutku i naša bezbednost je u opasnosti… trenutno nam se nudi Abu Dis kao naš glavni grad – istakao je Abas.

On nije obelodanio ko je ponudio selo Abu Dis, iako je u nedavnim izveštajima koji se pozivaju na palestinske i libanske zvaničnike, navedeno da mirovni plan SAD predviđa da to selo bude sedište buduće palestinske države, javljaju izraelski mediji.

Govoreći o tom planu, Abas je rekao da ga je već odbacio.

– Možemo reći ‘ne’ svakome… i rekli smo ‘ne’ Trampu i drugima. Ne, mi nećemo prihvatiti taj plan. Rekli smo im da je ‘dogovor veka’ ‘šamar veka’. Mi ćemo ga odbaciti”, rekao je Abas, aludirajući na Trampove najave da će doprineti sklapanju konačnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca.

Tramp je izazvao buru negodovanja islamskog sveta kada je 6. decembra proglasio Jerusalim kao glavni grad Izraela, iako Palestinci polažu pravo na istočni deo tog grada. Taj deo Jerusalima, gde su stari grad i ključna svetilišta, Izrael je okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

Bela kuća nije odmah odgovorila na molbu CNN da komentariše izjave Abasa koji je na skupu u Ramali potvrdio da je on i dalje za rešenje sukoba s Izraelom po modelu dve države, odnosno stvaranjem nezavisne Palestine koja bi živela u miru i bezbednosti kraj jevrejskog suseda.

Abas je sinoć proglasio da je okončan privremeni mirovni sporazum PLO i Izraela o palestinskoj samoupravi iz 1993. godine, i za to optužio izraelsku stranu. Rekao je i da bi Trampa “trebalo da bude sramota” što je rekao da Palestinci neće da pregovaraju.

Pregovori su u zastoju skoro četiri godine, a Abas je ponovio da neće prihvatiti SAD kao posrednika.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar