Svet
07.11.2022. 13:10
Beta/AFP

Rimokatolička crkva

Papa Franja o borbi protiv pedofilije

1
Izvor: Beta/AP / Alessandra Tarantino

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja izjavio je da Crkva radi na borbi protiv pedofilije ali je izrazio žaljenje što unutar institucije neki to još ne shvataju jasno.

"Za sveštenika, (seksualno) zlostavljanje je kao ići protiv svešteničke prirode i protiv njegove društvene prirode. Zato je to tragična stvar i ne smemo da prestanemo da se borimo protiv te pošasti", rekao je papa novinarima u avionu u povratku iz višednevne posete Bahreinu.
 

Franja je rekao da se radi najbolje što se može, ali je dodao da u Crkvi ima ljudi "kojima to još nije jasno".

"To je proces koji je u toku i koji hrabro sprovodimo, ali nemaju svi tu hrabrost. Neke stvari su bile sakrivene, a pre skandala u Bostonu, sveštenici su premešteni u druge parohije. Sada je sve jasno i idemo napred po tom pitanju", rekao je papa aludirajući na seriju skandala o pedofiliji u SAD početkom 21. veka.

Franja je dodao da je volja Crkve da sve bude razjašnjeno i dodao da Crkva mora da "se stidi loših stvari, a da zahvaljuje Bogu za ono dobro što je učinila".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa Franja: Jako sam pogođen, molim oprost
1

"Kulturni genocid"

26.07.2022. 14:05

Papa Franja: Jako sam pogođen, molim oprost

Papa Franja je zatražio "oprost za zlo načinjeno" domorodačkom stanovništvu u Kanadi, posebno u školskim internatima za decu domorodaca pod upravom crkve i izrazio žaljenje što su neki članovi crkve "sarađivali" sa političarima u "kulturnoj destrukciji".
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve