Svet
09.01.2023. 18:10
Beta

Osuda.

Papa Franja o izricanju smrtnih kazni u Iranu

1
Izvor: Beta/AP / Andrew Medichini

Papa Franja osudio je izricanje smrtnih kazni u Iranu ljudima koji su osuđeni u procesima povezanim sa antivladinim demonstracijama na kojima se "zahteva veće poštovanje dostojanstva žena".

Papa je u godišnjem obraćanju ambasadorima u Vatikanu rekao da je protivljenje Vatikana abortusu kao i njegovo protivljenje smrtnoj kazni, jer su oba čina kršenje osnovnog prava na život. Dodao je da je smrtna kazna "nedopustiva" u svim okolnostima.

"Pravo na život je takođe ugroženo na mestima gde se i dalje izriče smrtna kazna, kao što je slučaj ovih dana u Iranu, gde se na demonstracijma zahteva veće poštovanje dostojanstva žena", rekao je papa i dodao da se smrtnom kaznom ne može postići pravda.
 

Istakao je da ona "ne predstavlja sredstvo odvraćanja niti pruža pravdu žrtvama, već samo podstiče žeđ za osvetom".

Ovo je prvi put da je papa pomenuo demonstracije u Iranu koje traju od septembra kada je Mahsa Amini umrla nakon hapšenja jer navodno nije pravilno nosila hidžab.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iranskom fudbaleru preti smrtna kazna: Fifpro ogorčen
Iran

Otišlo je predaleko...

13.12.2022. 20:10

Iranskom fudbaleru preti smrtna kazna: Fifpro ogorčen

Svetski sindikat profesionalnih igrača (Fifpro) saopštio je da je "šokiran i ogorčen" što iranskom fudbaleru Amiru Nasr-Azadaniju koji ima 26 godina, preti smrtna kazna zbog povezanosti sa protestima u Iranu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve