Svet
29.04.2023. 13:58
Beta / AFP

Budimpešta

Papa Franja se sastaje za izbeglicama

1
Izvor: Beta / AP / Andrew Medichini

Papa Franja će se tokom drugog dana posete Mađarskoj sastati sa izbeglicama u toj zemlji koja je podigla ograde na granicama da bi sprečila njihov ulazak.

Osamdesetšestogodišnji papa je po dolasku u Budimpeštu upozorio pred mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na "rigidnost", zatvarenost i na tendenciju vraćanju migranata.

Oko hiljadu izbeglica i siromašnih ljudi očekuje se u crkvi u centru Budimpešte gde će se papa obratiti vernicima.

Sukob u susednoj Ukrajini je tema koja se provlači ovom posetom poglavara Rimokatoličke crkve Mađarskoj. To je druga poseta toj zemlji u dve godine.

Suprotno svom uobičajenom govoru mađarska vlada želi da se pohvali  gostoprimstvom ukrajinskim izbeglicama što je papa Franja pozdravio u aprilu 2022, tokom susreta sa Orbanom u Vatikanu.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. više od dva miliona Ukrajinaca došlo je u Mađarsku, ali samo 35.000 je zatražilo status "privremene zaštite" koji je uvela Evropska unija, pokazuju podaci Visokog komesaraijata UN za izbeglice (UNHCR).

To je manje po glavi stanovnika od drugih suseda Ukrajine, kao što su Poljska i Rumunija.

Papa će pored razgovora s ukrajinskim izbeglicama razgovarati i sa izbeglicama iz Avganistana, Iraka ili Irana.

Dvosmislen stav predsednika Vlade Viktora Orbana prema sukobu ne podstiče ukrajinske izbeglice da ostanu duže u Mađarskoj. Orban odbija da šalje oružje Kijevu i održava bliske veze sa Kremljom, čime ide suprotno smeru solidarnosti koju ističu EU i NATO.

Situacija je još teža za izbeglice iz drugih zemalja.

Daleko od prihvata bez pravljenja razlika za koji se zalaže papa Viktor Orban ističe svoju odbranu "hrišćanske civilizacije" u odvraćanju migranata.

Mađarska je izgradila ograde na svojim granicama i ograničava podnošenja zahteva za azil, zbog čega je dobila više osuda iz Suda pravde EU.

Prošle godine samo 18 osoba dobilo je status izbeglice, što je primetno mala cifra u odnosu na druge zemlje EU.

Evroposki sud pravde je 2020. godine ocenio da se tražioci azila drže bez odgovarajućeg motiva u kampovima u zonama na granici sa Srbijom. Kao posledica toga mađarska vlada zatvorila je sporne kampove osnovane 2015. godine.

Papa treba da se sastane i sa hendikepiranom decom pre nego što završi dan na stadionu gde se očekuje oko 11.000 mladih, i tradicionalnim susretom sa lokalnim jezuitima.

Papa će u nedelju održati misu na otvorenom, iza zgrade mađarskog parlamenta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa tokom uskršnjeg bdenja krstio osam vernika (FOTO)
1

Velika subota

09.04.2023. 08:14

Papa tokom uskršnjeg bdenja krstio osam vernika (FOTO)

Papa Franja služio je u subotu uveče misu na uskršnje bdenje u bazilici Svetog Petra, dan nakon što je zbog neobično hladnog vremena u Rimu odustao od noćne procesije na Veliki petak u Koloseumu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve