Svet
14.06.2024. 22:02
Beta

Istorijski momenat

I to se desilo: Papa na G7 samitu

1
Izvor: Getty Images Europe Pool / Christopher Furlong

Papa Franja pozvao je vođe bogatih svetskih demokratija da u raspravi u prvi plan stave upotrebu veštačke inteligencije, i upozorio da tako moćna tehnologija rizikuje da pretvori same ljudske odnose u obične algoritme.

 

Papa je sa svojim moralnim autoritetom istupio na godišnjem samitu Grupe sedam (G7), gde je došao na poziv domaćina Italije da govori na specijalnom sastanku tog skupa o opasnostima i obećanjima koja predstavlja veštačka inteligencija (AI).

Papa je tim obraćanjem postao prvi papa koji je prisustovao skupu G7 nudeći etički pogled na temu koja je sve više na dnevnom redu međunarodnih samita, vladinih politika i upravnih tela korporacija.

Papa je istakao da političari moraju da preuzmu vođstvo da učine da AI bude koncentrisana oko čoveka, tako da uvek ostane da ljudske odluke uvek donose ljudi, a ne mašine.

"Osudili bi čovečanstvo na budućnost bez nade ako bi oduzeli sposobnost ljudima da donose odluke o samima sebi i svojim životima osuđujući ih da zavise od izbora mašina", rekao je papa.

"Potrebno je da osiguramo i obezbedimo prostor za pravu ljudsku kontrolu izbora koje donose programi veštačke inteligencije, od toga zavisi samo ljudsko dostojanstvo", rekao je papa.

1
Izvor: Getty Images Europe Pool / Christopher Furlong

Papa Franja namerava da iskoristi priliku da se pridruži brojnim zemljama i globalnim telima koji se zalažu za snažniji nadzor nad AI posle buma generativne veštačke inteligencije koju je pokrenula kompanija OpenAi, tvorac četbota Čat GPT.

Papa je ove godine iskoristio svoju godišnju mirovnu poruku da pozove za donošenje međunarodnog ugovora da osigura da se AI razvija i koristi etički. On naglašava da je tehnologija koja nema ljudske vrednosti, kao što su saosećanje, milost, moral i oprost, suviše opasna da se razvija bez ograničenja.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala je papu Franju i najavila njegovo učešće na skupu, znajući njegov potencijalni uticaj na G7, kao nekog ko ima moć zvezde i moralni autoritet.

Generativna AI tehnologija zasenila je svet svojim sposobnostima da proizvede odgovore koji liče na odgovore ljudi, ali je takođe podstakla strahovanja o bezbednosti AI i dovela do raznih globalnih napora da se ona obuzda. 

Neki strahuju od katastrofalnih mada dalekih rizika za čovečanstvo zbog potencijala te tehnologije da razvije novo biološko oružje i da stvara dezinformacije. Drugi strahuju na njen uticaj na svakodnevni život, kroz algoritme koji su pristrasni i mogu da rezultiraju u diskriminaciji ili sistemima AI koji mogu da eliminišu radna mesta. 

U svojoj poruci mira papa Franja je govorio o tim brigama i pokrenuo druge. On je rekao da AI mora da zadrži na prvom mestu brigu o tome da garantuje osnovna ljudska prava, promoviše mir i čuva od dezinformcija, diskriminacije i iskrivljenja podataka. 

Kada je reč o pozivu za regulatorne mehanizme, papa Franja će se tu obratiti skupu koji se već za to zalaže, jer članovi G7 već vode debatu o nadzoru nad veštačkom inteligencijom.

Japan koji je bio predsedavajući G7 prošle godine pokrenuo je svoj Hirošima AI proces da pripremi rukovodeće principe i kodeks ponašanja za one koji razvijaju AI. 

Evropska unija je jedna od prvih koja je pokrenula stvari svojim Zakonom o veštačkoj inteligenciji koji treba da stupi na snagu tokom naredne dve godine i koji bi mogao da deluje kao globalni model. Tim zakonom se obuhvata bilo koji proizvod ili usluga AI ponuđena u 27 zemalja članica Unije, sa restrikcijama zasnovanim na nivou rizika koji predstavljaju.  

U SAD predsednik Džo Bajden izdao je izvršno naređenje o obezbeđenju od AI i pozvao na strože zakone, dok su neke savezne države kao što su Kalifornija ili Kolorado pokušale da usvoje sopstvene zakone vezane za AI, sa pomešanim rezultatima.

Pored svog govora o veštačkoj inteligenciji papa Franja ima pun dan bilateralnih sastanaka. Imao je sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kao i sa pozvanim vođama iz Alžira, Brazila, Indije, Kenije i Turske. On će se sresti i sa članovima G7, uključujući Bajdena, kanadskog premijera Džastina Trudoa i francuskog predsednika Emanuela Makrona. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve