Svet
09.05.2019. 12:50
R. E./Sputnjik/Ruptly

PARADA POBEDE NA CRVENOM TRGU: Rusi predstavili "Tajfun", "Terminator" i "Tigar" (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. U maršu je učestvovalo više od 13 hiljada vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Otkucajima sa Spaske kule na Crvenom trgu počela je 74. po redu Parada. Smotru svih jedinica je izvršio ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je zatim predao raport predsedniku Vladimiru Putinu. Putin je održao govor i tradicionalnim pozdravom "Ura, ura, ura!" označio je početak vojne parade.

Na svečani defile pojavio se u invalidskim kolicima i bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov.

10:05 - Završena smotra

Uz muziku marša „Oproštaj od Slovenki“ ruski vojnici napuštaju Crveni trg.

10:00 - "Bumerang" na kraju kolone

Na začelju kolone je pešadijsko borbeno vozilo "Bumerang". Ruski vojnici zajednički nastupaju.

09:50 - "Tajfun", "Tigar" i "Terminator"

Na Crveni trg izlazi kolona borbenih vozila pešadije, koja su namenjena za pružanje vatrene podrške motorizovanim jedinicama. U sastavu paradne jedinice nalazi se nova generacija teških borbenih vozila „Kurganjec-25“ i osnovno borbeno vozilo pešadije BMP-3, modernizovani oklopni transporter BTR-82A.

Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije nalazi se višenamensko oklopno vozilo „Tajfun 4h4“ i „Tigar - M“ sa protivtenkovskim kompleksom „Kornet“ i sistemom „Arbalet“.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Prvi prolazi simbol pobede – tenk T-34 u pratnji četvorotočkaša sa obeležjima sa 10 frontova Velikog otadžbinskog rata.

Počinju da prolaze paradne jedinice mehanizovane kolone: jedinica 106. gardijske vazdušno-desantne tulske divizije „Kutuzov“ BMD-4M i BTR-MDM.

https://www.youtube.com/watch?v=xxM3HYZPdn0&feature=youtu.be

Prolazi paradna jedinica savremene generacije ruske oklopne tehnike – tenkovi T-14 „Armata“, glavni borbeni tenk T-72V3 i vozilo za logistiku „Terminator“

Marširaju i pripadnici 2. gardijske motorizovane divizije i 4. gardijske tenkovske Kantemirovske divizije „Andropov“.

https://www.youtube.com/watch?v=n1p6S-T1uFQ&feature=youtu.be

09:40 - Padobranci prvi put nose ruske automate AK-12

Na glavnom trgu se nalazi paradni stroj Vojne akademije radijacione, hemijske i biološke odbrane, koja nosi ime „Maršal Timošenko“, paradni stroj vojne policije Oružanih snaga Ruske Federacije, Paradni odred polaznika Rjazanjske gardijske više vazdušno-desantne komandne akademije i padobranci 331. gardijskog padobransko-desantnog kostromskog puka. Oni prvi put nose najnovije ruske automate AK-12. Crvenim trgom prolazi i paradni stroj Ministarstva za vanredne situacije Rusije (MČS).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

09:35  - Paradni stroj

Crvenim trgom prolaze polaznici Vojne akademije za tehničku podršku „Generala Hruljova“.

Na čelu kolone su oficiri i polaznici Vojno-vazduhoplovne akademije „Žukovski – Gagarin“.

U paradnom stroju je morska pešadija 336. posebne gardijske belostokske brigade Baltičke flote, a na Crvenom trgu su puk Raketne vojske strateške namene, Vazdušno-desantnih jedinica, kopnene vojske Oružanih snaga Rusije.

https://www.youtube.com/watch?v=Sf3OWfyFprA&feature=youtu.be

09:30 - Svečani defile počeo

09:20 - Putin: Lekcije Drugog svetskog rata i dalje su aktuelne

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Dan pobede, "dan našeg ponosa i tuge". U istoriji naše zemlje mnogo je herojskih podviga, ali Pobeda nad nacizmom zauzima posebno mesto, rekao je Putin.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Sa svakom godinom osećamo moć velikog podviga i trijumfa našeg naroda. Upravo je on odbranio domovinu i postao glavni oslobodilac naroda Evrope. Pobeda nad fašizmom ima posebno mesto. Drskoj sili nacizma pokorile su se mnoge države, mislili su da mogu tako da poraze i istorijsku Rusiju. Nije im uspelo", naveo ja Putin.

Prema rečima Putina, lekcije Drugog svetskog rata i dalje su aktuelne.

"Svedoci smo da u nizu zemalja svesno iskruvljuju događaje iz vremena rata, da oni koji su zaboravili na čovečnost bestidno lažu svoju decu. Naša je sveta dužnost da zaštitimo istinske heroje. Živite u različitim zemljama ali podvig koji smo zajedno izvršili nemoguće je deliti. Uvek ćemo odavati poštu svima vama i Pobedi koja je bila i ostaja jedna za sve", poručio je Putin.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusija je spremna da sarađuje sa svima koji su spremni da se suprotstave terorizmu i neonacizmu, istakao je šef Kremlja u svom govoru:

"Pouke prošlog rata su aktuelne, a Rusija će činiti sve da osigura vojni potencijal zemlje i prestiž ratne službe i branilaca Otadžbine".

https://www.youtube.com/watch?v=lb28DE4QM_I&feature=youtu.be

09:15 - Izveštaj predsedniku Rusije

Ministar odbrane završio obilazak vojske i uputio se ka centralnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije i vrhovnom komandantu Oružanih snaga Rusije Vladimiru  Putinu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

U vojnoj paradi na Crvenom trgu učestvuje više od 13.000 vojnika i 132 jedinice vojne tehnike Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i ostalih paradnih jedinica.

09:10 - Šojgu pozdravlja vojnike

Vazdušni deo Parade pobede otkazan zbog vremena. Ministar odbrane Sergej Šojgu počeo obilazak paradne jedinice. On je pozdravio paradnu kolonu vojno-pomorske flote, vazdušno-desantne trupe, raketne snage strateške namene, železničke vojske, vojske za zaštitu od radijacijskog, hemijskog i biološkog napada, vojnike Nacionalne garde, Ministarstva za vanredne situacije i Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije, kao i najmlađe učesnike parade – suvorovce, nahimovce, kadete i junarmejce.

Paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov. Oni prolaze ispred trupa u kabrioletima ruske proizvodnje „Aurus“, koji ove godine prvi put učestvuju na paradi.

09:00 - Stigao Putin, počela vojna parada u Moskvi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

08:55 - Bez stranih državnika

Na ovogodišnju feštu stigao je i američki glumac Stiven Sigal sa ženom, koji trenutno obavlja i funkciju specijalnog predstavnika ruskog Ministarstva inostranih poslova. Međutim, ove godine nijedan strani zvaničnik ne prisustvuje paradi. Prošle godine vojnoj paradi u Moskvi prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Parade pobede u Moskvi održavaju se po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945. nešto više od mesec dana pošto je Nemačka kapitulirala. Tom paradom, koja je i najveći događaj održan na Crvenom trgu, proslavljena je kapitulacija Nemačke. U toj paradi je učestvovalo 40.000 vojnika, 1.850 vojnih oružja i oruđa i trajala je dva sata. Paradu je tada pripremio maršal Rokosovski, a komandovao general Žukov koji je i formalno primio kapitulaciju Nemačke. Parada je održana po Staljinovoj naredbi.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

"Vaša ekselencijo, poštovani predsedniče Putin, dragi prijatelju, čestitam Vam Dan pobede, jedan od najsvetlijih datuma u istoriji čovečanstva. Čestitam i bratskom ruskom narodu, koji je veliku pobedu u Drugom svetskom ratu izvojevao svojim vanvremenskim patriotizmom, junaštvom i žrtvovanjem", kaže se u čestitki.

On je istakao da mu je čast što je "srpski narod, rame uz rame sa ruskim i drugim slobodarskim narodima, svojim herojstvom u Drugom svetskom ratu obezbedio bolju budućnost za naredne generacije".

"Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz večitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na svakog pojedinca koji je život izgubio u plemenitoj misiji za slobodu, mir i nezavisnost.Zato i ove godine u Srbiji, kao i u Rusiji, ponosno korača Besmrtni puk. S ponosom se sećam svog učešća u tom maršu i neizbrisivog sećanja prošle godine sa Vama u Moskvi, a posle veličanstvene parade na Crvenom trgu", naveo je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve