PARLAMENTARNI IZBORI I U ITALIJI: Da li će i Italija podleći populističkom, evroskeptičkom i krajnje desničarskom raspoloženju

PARLAMENTARNI IZBORI I U ITALIJI: Da li će i Italija podleći populističkom, evroskeptičkom i krajnje desničarskom raspoloženju

(AP Photo/Trisha Thomas)


U Italiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji će odrediti da li će i Italija podleći populističkom, evroskeptičkom i krajnje desničarskom raspoloženju u Evropi.

Prema poslednjim predizbornim anketama, rezultati glasanja su neizvesni.

Više od 46 miliona Italijana glasaće danas od  7 do 23 časa.

Među političkim strankama favoriti su Napred Italija, Demokratska stranka, Pokret pet zvezda, a tri ličnosti koje dominiraju političkom trkom su lideri tih partija – Silvio Berluskoni, Mateo Renci i Luidji di Majo.

Kampanju za parlamentarne izbore u Italiji obeležile su tenzije zbog migranata, rast popularnosti antisistemskog pokreta Pet zvezda, evroskepticizma i povratak Berluskonija, nekadašnjeg italijanskog premijera i vodje Napred Italija.

Lideri predizborne koalicije desnog centra, medju kojima su Berluskoni i vodja antimigrantske Severne lige Mateo Salvini, obećavaju da će brzo deportovati iz Italije veliki broj migranata ako dodju na vlast.

Ankete pokazuju da trećina glasača pred izbore nije odlučila ili nije bila sigurna da li će uopšte glasati, navodi AP.

Pokret pet zvezda se nada da će iskoristiti situaciju, naročito medju mladima.

Prema anketama, pokret koji je 2009. godine osnovao komičar i aktivista Bepe Grilo biće stranka sa najvećim brojem glasova, ali ne i dovoljnim da bi vladao samostalno. Lideri pokreta obećali su formiranje postizbornih koalicija. Projekcije izbornih rezultata znaće se posle zatvaranju birališta, a prvi zvanični rezultati sutra ujutru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar