“PARTNER I SUPARNIK” Borel: Evropa bila “malo naivna” u odnosu sa Kinom

“PARTNER I SUPARNIK” Borel: Evropa bila “malo naivna” u odnosu sa Kinom

EPA-EFE/David Fernandez


Evropa je bila “malo naivna” u odnosu sa Kinom, ali je njen pristup postao realističniji, izjavio je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

On je ocenio da je Kina podjednako i ekonomski partner Evrope i “sistemski suparnik koji pokušava da promoviše alternativni model vladavine”.

“I Kina i EU se zalažu za mulilateralizam i to ih svrstava na istu stranu, ali to ne znači da dele poglede na globalnu vladavinu, pogotovo u vreme krize”, rekao je Borel u intervjuu francuskom listu Žurnal di dimanš.

Pročitajte još: Džonson – Strah da neću videti rođenje sina, dao mi je snagu

Objasnio je da Evropljani podržavaju efektivni multilateralizam sa Ujedinjenim nacijama u centru, dok Kina “praktikuje selektivni multilateralizam koji želi i baziran je na različitom razumevanju međunarodnog poretka”.

Dodao je da je kriza izazvana korona virusom pogoršala rivalitet Kine i SAD jer obe zemlje krive jedna drugu za širenje pandemije.

On je kritikovao poglede američkog predsednika Donalda Trampa na multilateralizam, navodeći da ga on vidi kao “igru u kojoj Amerika može da izgubi sve”.

“Taj pogled je pogrešan”, rekao je Borel, prenosi Politiko.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar