Svet
06.06.2022. 19:05
Beta

Kina

Peking se "otvara": Povratak na skoro normalno stanje

Koronavirus u Kini
Izvor: Beta/AP / Ng Han Guan

U većem delu Pekinga otvoreni su restorani prvi put posle više od mesec dana, jer su vlasti dodatno ublažile ograničenja u vezi sa pandemijom i u velikoj meri je iskorenjena "mala epidemija" koronavirusom primenom stroge strategije "nula kovida".

Muzejima, bioskopima i teretanama biće dozvoljeno da rade do 75 odsto kapaciteta, a dostavljači hrane i drugih artikala ponovo će moći da dostavljaju pakete do vrata mušterija, umesto da ih ostavljaju ispred stambenih zgrada.

Povratak na skoro normalno stanje može se primetiti svuda u Pekingu, osim u jednom okrugu i delu još jednog, gde se epidemija zadržala.

Škole, koje su bile delimično otvorene, počeće sa radom u punom kapacitetu 13. juna, a otvaranje vrtića je najavljeno za 20. jun.

Vlasti su u više navrata sprovele masovna testiranja stanovnika i zaključale zgrade i cele stambene komplekse kada god bi bio otkriven čak i mali broj novih infekcija.

Broj novih infekcija pao je na šest slučaja u nedelju.

Vladajuća Komunistička partija nastavlja da sprovodi strategiju "nula kovid" koja je skupa i izaziva nezadovoljstvo miliona ljudi, iako mnoge druge zemlje usvajaju opušteniji pristup kako stopa vakcinisanih stanovnika raste i lečenje postaje sve dostupnije.

U Šangaju koji ima 25 miliona stanovnika pretrpeli su zatvaranja grada i na dva meseca. Grad je ponovo otvoren prošle nedelje, ali su restorani i dalje zatvoreni za posetioce.

Jedno naselje je danas sprovelo masovnije testiranje nakon što su u njemu otkrivene nove infekcije, pa će biti zaključano 14 dana. Svi trajekti u Šangaju, koji deli reka Huangpu, ponovo su danas počeli prevoz putnika. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kon o odjavi pandemije, četvrtoj dozi, protivepidemijskim merama
Koronavirus

Koronavirus

10.05.2022. 10:17

Kon o odjavi pandemije, četvrtoj dozi, protivepidemijskim merama

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da tokom prvomajskih i uskršnjih praznika nije zabeleženo povećanje broja novih slučajeva infekcije korona virusom, ali da treba biti oprezan i da je vakcinacija i dalje neophodna.
Close
Vremenska prognoza
shower rain
21°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve