PERU Ograničava turističke posete Maču Pikču

PERU Ograničava turističke posete Maču Pikču


Peruanske vlasti nameravaju da ograniče pristup turistima hramovima i piramidi na Maču Pikču, ne bi li se izbeglo dalje uništavanje tih istoriskih lokaliteta. Ove restrikcije počinju od 15. do 28. maja i to u hramu sunca, hramu kondora i piramidi Intivatana, najavilo je peruansko ministarstvo kulture.

Oko 6.000 turista, podeljenih u dve grupe, moći će svaki dan da poseti slavnu kamenu citadelu izgrađenu u 15. veku na istočnim padinama Anda. Uz nova ograničenja, turisti će imati maksimalno tri sata za posetu ova tri lokaliteta.

“Cilj tih mera je da se sačuva Maču Pikču jer smo utvrdili da se kamena površina troši prolaskom turista. Za sada je to pilot projekt čiji je cilj da sačuva kulturnu baštinu olakšavajući istovremeno turističke posete”, navodi ministarstvo kulture, dodajući da će, ukoliko restrikcije poseta pokažu dobre rezultate, ova mera postati trajna.

Lokalitet Maču Pikču, što znači “stari vrhovi” na kečuanskom jeziku, izgrađen je pod vladavinom cara Pačakuti (1438.-1471.), a nalazi se na stotinjak kilometara od Kuskoa, drevnog glavnog grada carstva Inka u jugoistočnom delu Perua. Otkrio ga je američki istraživač Hiram Bingham 1911., a na popisu je mesta svetske baštine UNESCO od 1983.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar