PESKOV O SASTANKU IZMEĐU PUTINA I TRAMPA: “Ruski predsednik je više puta objasnio – neće biti razgovora o Krimu”

PESKOV O SASTANKU IZMEĐU PUTINA I TRAMPA: “Ruski predsednik je više puta objasnio – neće biti razgovora o Krimu”


Krim neće biti tema razgovora između predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao i da je rano govoriti o odmrzavanju odnosa između Moskve i Vašingtona.

“Ruski predsednik više puta je rekao i objasnio svojim sagovornicima da teme kao što je Krim ne može i nikada neće biti na agendi, jer je Krim neotuđivi deo Rusije”, kaže Peskov i dodaje da sve drugo može da bude pitanje konsenzusa, diskusije i pronalaženja rešenja.

Peskov je time odgovorio na Trampovu izjavu da na predstojećem samitu sa Putinom, 16. jula u Helsinkiju, namerava da razgovara o Krimu. Upitan da li će SAD priznati Krim kao deo Rusije, Tramp je odgovorio: “Moramo da vidimo”.

Kako je rekao Peskov, još uvek je rano govoriti o odmrzavanju odnosa između Rusije i SAD, komentarišući posetu Rusiji delegacije američkih kongresmena i pripreme za rusko-američki samit.

“Ajde da ne žurimo i da ne govorimo o odmrzavanju”, rekao je portparol Kremlja, koji je naveo da dve strane najpre moraju da “diskutuju i analiziraju razlike i iritiranja u bilateralnim odnosima”.

Peskov je podsetio da su Putin i Rusija otvoreni za dijalog i za zajedničko pronalaženje kompromisa. “Nema sumnje, Moskva i Vašington imaju mnogo tema u vezi kojih su na dijametralno suprotnim stranama. Ali, kao što vidite sada je prevladala politička volja i u ovom momentu je razumevanje u jačanju tako da te teme za diskusiju ne bi trebalo da budu prepreka na putu uspostavljanja i širenja bilateralnog dijaloga, u ovom slučaju na najvišem nivou”, naglasio je Peskov.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar