PET DO DVANAEST BBC: Moguć dogovor o Bregzitu u poslednjem minutu

PET DO DVANAEST BBC: Moguć dogovor o Bregzitu u poslednjem minutu


Ministri EU bi na sastanku u Luksemburgu trebalo da dobiju nove informacije o tome kako teku pregovori o Bregzitu od glavnog evropskog pregovarača Mišela Barnijea, saznaje BBC.

Razgovori između zvaničnika EU i Velike Britanije o postizanju sporazuma o Bregzitu intenzivirali su se poslednjih dana, posle sastanka britanskog i irskog premijera tokom vikenda.

Međutim, Barnije je rekao da i dalje postoji “velika razlika” između Velike Britanije i EU, a od predsedavajući EU finski premijer Anti Rine poručuje da nema dovoljno vremena za postizanje dogovora.

Shutterstock

Shutterstock

S druge strane, London ištiče da je postignut napredak, da pregovarači intenzivno rade, kao i da je moguće postići dogovor “u poslednjem minutu”.

Očekuje se da nastavak razgovora u Briselu bude održan u sredu, jer kako tvrde izvori iz Douning strita – potrebno je potpunije ažuriranje predloga.

Ipak, BBC ocenjuje da je malo verovatno da će novi sporazum biti dogovoren do četvrtka, kada u Briselu počinje ključni dvodnevni samit lidera EU.

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Takođe, postoje i spekulacije o mogućem novom samitu o Bregzitu krajem meseca.

Dvodnevni samit EU je presudan, jer premijer Boris Džonson mora dobiti novi dogovor do subote, ako želi da izbegne odlaganje Bregzita. U subotu će biti održano hitno zasedanje britanskog parlamenta, prvo u poslednjih 37 godina, na kome će poslanici moći da podrže ili odbace eventualni sporazum ili će premijer zatražiti još jedno odlaganje Bregzita.

Datum do kojeg Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo da napusti EU je 31. oktobar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar