PETODNEVNO PRIMIRJE: Erdogan se sa Amerikancima dogovorio oko Sirije

PETODNEVNO PRIMIRJE: Erdogan se sa Amerikancima dogovorio oko Sirije

Presidential Press Service


Potpredsednik SAD Majk Pens i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan postigli su u Ankari sporazum po kome se Turska složila da uvede petodnevno primirje u Siriji.

Pens je rekao da će biti pauza u vojnim operacijama od 120 sati, da bi se dozvolilo povlačenje sirijskih Kurda, koji su saveznici SAD u borbi protiv Islamske države.

AP Photo/Burhan Ozbilici

AP Photo/Burhan Ozbilici

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio je na Twitter-u turskom kolegi, ističući da iz Ankare stiže sjajna vest i da će bitit spaseni milioni života.

Tramp je to napisao neposredno pošto je Pens završio četvorosatni susret sa Erdoganom u Ankari.

“Morali smo da pokažemo malo ‘grube ljubavi’ da bi do sporazuma došlo. Ovo je sjajno za sve. Na sve sam ponosan”, napisao je Tramp.

On je istakao da je ovo sjajan dan za civilizaciju i dodao da je ponosan na cele SAD jer su bile uz njega na “neophodnom, ali pomalo nekonvencionalnom putu”.

Dodao je da sporazum nikako ne bi mogao da bude postignut pre tri dana. “Ljudi su mnogo godina pokušavali da postignu ovaj sporazum. Milioni života će biti spašeni. Čestitam svima”, napisao je Tramp u seriji tvitova.

U razgovorima s turskim zvaničnicima učestvovali su i državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O’Brajan.

Američki zvaničnici su došli u Ankaru kako bi upozorili Erdogana da će se suočiti s dodatnim američkim sankcijama, ako ne zaustavi ofanzivu u Siriji.

Povezane vesti – BBC: Turski predsednik bacio Trampovo pismo u kantu za smeće

Sirijske kurdske snage spremne su da poštuju inicijativu za uvođenje primirja koju su predstavili Vašington i Ankara, rekao je komandant saveza kurdskih i arapskih boraca koji se suprotstavljaju turskoj ofanzivi na severu Sirije.

“Spremni smo da poštujemo prekid vatre”, rekao je šef Sirijskih demokratskih snaga Mazlum Abdi u telefonskom razgovoru za kurdsku televiziju Rohani.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar