Svet
02.03.2020. 14:14
Glas Amerike

Pit Butidžidž se povukao iz trke za demokratskog kandidata za izbore

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pit Butidžidž, koji je ušao u demokratsku predsedničku trku kao relativno nepoznat političar da bi se, posle neočekivanog uspona, pozicionirao kao budućnost stranke, okončao je svoju trku za Belu kuću, prenosi VOA.

Butidžidž (38), bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, ratni veteran iz Avganistana i prvi otvoreno gej predsednički kandidat u Americi, pobedio je tesnom većinom na prvim stranačkim izborima - kokusima u Ajovi, i završio na drugom mestu u Nju Hempširu. Međutim, zamah koji je dobio u tim ruralnim, mahom belačkim državama nije se nastavio u Nevadi i Južnoj Karolini - državama sa rasno raznovrsnijom populacijom.

Na kokusima u Nevadi bio je treći, a u Južnoj Karolini osvojio samo tri odsto glasova Afroamerikanaca.

Pročitajte još: Putin - Donald mi je rekao...

Da je osvojio nominaciju, bio bi prvi otvoreno gej predsednički kandidat jedne od dve velike stranke u američkoj istoriji. Butidžidževo seksualno opredeljenje nije bilo u centru njegove kampanje iako ga je suprug Česten Butidžidž, nastavnik kojim kojim se venčao 2018, redovno pratio na skupovima i susretima sa biračima tokom kampanje.

Povlačenje umerenog demokrate iz trke moglo bi da pomogne bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu, koji je pobedio u Južnoj Karolini i pokušava da preotme prvu poziciju od liberalnog favorite Bernija Sandersa na predstojećim stranačkim izborima u 14 država, na takozvani "super utorak".

Butidžidž je trku za Belu kuću završio u svom Saut Bendu, a pristalicama je poručio da je njegov izborni štab započeo "nemoguće putovanje" sa osobljem od četiri člana, bez velike liste imejlova i bez ličnog bogatstva.

"Ušli smo u ovu trku da porazimo sadašnjeg predsednika i uvedemo novu vrstu politike", rekao je Butidžidž pristalicama. "Sada je vreme da se povučemo i pomognemo da se naša stranka i zemlja ujedine".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve