Svet
08.05.2022. 23:15
Beta

Kijev

Plenković: Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji

Plenković i Zelenski
Izvor: HINA / VLADA HRVATSKE

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim evropskim težnjama i spremna je pomoći svojim iskustvom posleratne obnove, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković tokom posete Kijevu.

Plenković je stigao u nenajavljenu posetu Kijevu na Dan pobede u Drugom svetskom ratu (8. maja u Evropi) i uoči Dana Evrope te je u govoru istakao svesrdnu podršku Hrvatske otporu ukrajinskog naroda agresiji susedne Rusije, ali i evropskom putu Ukrajine, prenosi agencija Hina.
 

"Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrjednosti koje svi delimo", poručio je.
 

Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato "razumemo kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince".

Zelenski i Plenković
Izvor: HINA / VLADA HRVATSKE

"Visoko cenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje porodice, svoju teritoriju i svoju domovinu", rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji  za novinare koju je održao sa ukrajinskim predsednikom Volodimorom Zelenskim hrvatski premijer je insistirao na podršci evropskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i pre nego što je postao premijer.

Plenković je bio predsednik delegacije Evropskog parlamenta za Ukrajinu i voditelj posmatračkog izaslanstva EP za izbore u Ukrajini 2014, a kao premijer ponudio je Ukrajini, koja se iste godine suočila s proruskom pobunom na istoku zemlje, hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja.

Ponudio je hrvatsko iskustvo i u posleratnoj obnovi zemlje koje su Hrvati, nažalost, stekli u obnovi posle Domovinskog rata, u posleratnom razminiranju te u procesu pomirenja.

"Ta iskustva želeli bismo podeliti  s vama", rekao je. 

"Možete uvek računati na našu punu podršku i na našu solidarnost", zaključio je.
zelenski i plenković
Izvor: HINA / VLADA HRVATSKE
 

Današnju posetu nazvao je "simboličnom" i podsetio da je prošli put boravio u Kijevu pre pet meseci kada je sa Zelenskim potpisao izjavu o evropskoj perspektivi Ukrajine.

Pozdravio je uspeh Ukrajine što je tako brzo odgovorila na upitnik Evropske unije koji je ukrajinskom predsedniku u Kijevu uručila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i što je prvi korak na putu neke zemlje koja želi da stekne status kandidata. 

"Zlo se vratilo"

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

08.05.2022. 15:12

"Zlo se vratilo"

Rekao je da će Hrvatska biti na strani Ukrajine i u narednim koracima.

Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Evropska unija donela protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i podržat će i šesti paket na kom se radi.

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog povratka ambasadorke Hrvatske Anice Djamić u Kijev i rekao da će ambasada normalno raditi ukazujući da je i to "snažan signal podrške Ukrajini i Ukrajincima".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve