Svet
17.08.2023. 17:53
Beta

Politika i sport

Plenković: "Tražio sam da hrvatski navijači budu bezbedni u grčkim zatvorima"

zatvor
Izvor: Shutterstock

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je izjavio da osuđuje huliganizam i navijačko nasilje u Grčkoj i da je od njenog premijera tražio da se pritvorenim hrvatskim navijačima osigura bezbednost u zatvorima i pravedan i učinkovit proces.

"Izrazio sam, u razgovoru s premijerom Grčke Kirjakosom Mitsotakisom oštru osudu nasilja i saučešće zbog pogibije navijača AEK-a, a isto tako sam tražio od premijera da se našim državljanima u pritvoru osigura bezbednost", preneo je Plenković na sednici Vlade, prvoj posle letnjeg odmora.

Istakao je da hrvatska Vlada najoštrije osuđuje huliganizam i navijačko nasilje koje predstavlja negaciju sporta, te čini štetu hrvatskom fudbalu i ugledu Hrvatske, prenosi Hina.

"Važno je da huliganizam, divljaštvo i nasilništvo kao društvo u celosti osuđujemo", istakao je Plenković i dodao da će država nastojati da maksimalno ispuni ustavnu obavezu da štiti hrvatske državljane te im pružati im pravnu i konzularnu pomoć.

Od grčkog premijera je tražio i da "pravedan, brz i efikasan" bude pravosudni proces protiv više od stotinu pritvorenih navijača Dinama, koji su u malim grupama raspoređeni u zatvore u Grčkoj.

Premijer Plenković je oceniio da nije realno da su svih stotinu navijača podjednako odgovorni za nerede, nanošenje fizičkih povreda ili uništavanje materijalne imovine.

Tražio je da se oni za koje se ne utvrdi odgovornost za to, što pre deportuju u Hrvatsku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
13°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve