PO DRUGI PUT OD 2013. Tramp hoće da povuče američku vojsku iz Nemačke, Pentagon to demantuje, konačna odluka na samitu NATO 11. i 12. jula

PO DRUGI PUT OD 2013. Tramp hoće da povuče američku vojsku iz Nemačke, Pentagon to demantuje, konačna odluka na samitu NATO 11. i 12. jula

Američka armija u Evropi


Pentagon proučava troškove odlaska ili premeštanja američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj, što je najvažniji kontigent američke vojske izvan SAD, preneo je list Vašington post (WP).

Predsednik SAD Donald Tramp je tu ideju već izneo tokom sastanka s vojnim zvaničnicima. To je izazvalo zabrinutost u evropskim članicama NATO, koje ne znaju da li je Tramp ozbiljan ili samo želi da izvrši pritisak na njih pre samita NATO u Briselu 11. i 12. jula.

Tramp je takodje uputio preteće pismo u sedam savezničkih prestonica, medju kojima i u Berlin, da bi ih podsetio na obavezu da do 2024. treba da izdvajaju dva odsto BDP na odbranu. Američki predsednik redovno zamera što Vašington plaća najveći deo budžeta NATO.

Nemačka, čiji odnosi sa Vašingtonom poslednjih meseci nisu najbolji, već je saopštila da možda neće moći da ispuni obećanje.

Medju opcijama koje se u SAD razmatraju je povlačenje velikog broja vojnika, a u Nemačkoj je u službi oko 35.000 Amerikanaca, i prebacivanje svih ili jednog dela u Poljsku, političku saveznicu koju Tramp uzima kao primer za postizanje traženog cilja od dva odsto BDP.

Prema Vašington postu, koji citira anonimne zvaničnike, studija je još uvek internog karaktera.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće demantovao je da je tražena analiza o eventualnom povlačenju američkih trupa iz Nemačke.

Navode je takodje demantovao i portparol Pentagona Erik Pejhon, rekavši da ministarstvo odbrane “stalno ispituje pozicije trupa i analizira odnos troškova i koristi”.

“Ostaćemo angažovani u Nemačkoj, našoj saveznici u NATO, i u NATO”, rekao je on.

Tramp je često kritikovao NATO, koji je nazvao “zastarelim” tokom izborne kampanje 2016, a nedavno je rekao da je taj savez “štetniji” nego Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je takodje na udaru njegovih kritika.

Američke trupe se u Nemačkoj nalaze od Drugog svetskog rata i ta zemlja služi kao pozadinska baza za američke vojne operacije u Africi i na Bliskom istoku.

NATO je već decenijama ključni stub zapadne bezbednosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar