Svet
28.07.2023. 23:20
Beta/Ap

Abdurahman Čijani

Niger ima novog lidera

1
Izvor: Beta/ORTN

General Abdurahman Čijani postao je večeras lider Nigera, odlukom sopstvenih vojnika koji su prethodno izveli puč u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Odluka je doneta nekoliko sati pošto je Čijani zatražio nacionalnu i međunarodnu podršku za svoju vlast uprkos bojaznima da bi politička kriza u Nigeru mogla podriti borbu te države protiv džihadista i ojačati uticaj Rusije na zapadu Afrike.

Portparol vojnih vlasti, pukovnik Amadu Abdramane rekao je na državnoj televiziji da je Ustav Nigera suspendovan i da je Čijani sada na čelu zemlje.  

Razne frakcije nigerske vojske navodno su se otimale za kontrlu nad zemljom otkako su pripadnici predsedničke garde uhapsili predsednika države Mohameda Bazuma.

Bazum je izabran na izborima pre dve godine, i to je bio prvi mirni demokratski prenos vlasti u Nigeru otkako je ta zemlja dobila nezavisnost od Francuske.

Niger se smatra poslednjim pouzdanim partnerom Zapada u borbi protiv džihadista povezanih sa Al-Kaidom i Islamskom državom u afričkom regionu Sahel oko kojeg se Rusija i Zapad nadmeću oko uticaja u borbi protiv ekstremizma. 

Francuska u Nigeru ima 1.500 vojnika koji zajednički idu u akcije sa Nigerijcima, a SAD i druge evropske zemlje obučavaju vojsku te zemlje.

Ekstremisti u Nigeru izvode napade na civile i vojni personal, ali generalna bezbednosna situacija nije tako ozbiljna kao u susednom Maliju ili Burkini Faso. Obe zemlje su proterale francusku vojsku sa svoje teritorije, a Mali se okrenuo uslugama ruske privatne plaćeničke formacije Vagner. Veruje se da će pripadnici Vagnera uskoro doći i u Burkinu Faso.

Postoje bojazni da će se i u Nigeru dogoditi isto. I pre puča, Vagner - čiji plaćenici širom sveta obezbeđuju ruske interese - bacio je oko na Niger, delom i zato što je ta zemlja veliki proizvođač uranijuma. 

Ukoliko SAD promenu vlasti u Nigeru proglase za puč, ta zemlja bi mogla da izgubi milione dolara vojne i druge pomoći. Predsednik Francuske Emanuel Makron već je rekao da je nova vlast "potpuno neligitimna".

Pobunjeni vojnici, koji sebe nazivaju Nacionalnim savetom za očuvanje zemlje, kasnije su optužili neke važne ličnosti u zemlji za saradnju sa stranim ambasadama kako bi se svrgnuti lideri "izvukli" iz zemlje. Upozorili su preko televizije da bi to moglo dovesti do nasilja i usprotivili se eventualnoj stranoj vojnoj intervenciji.

Predsednik Bazum nije podneo ostavku i prkosno iz zatvora poručuje preko Tvitera da će demokratija u Nigeru opstati.

Nije jasno ko u zemlji uživa većinsku podršku, ali ulice glavnog grada Niameja su danas mirne, a pomalo se oseća slavljenička atmosfera. 

Prethodnog dana, nekoliko stotina ljudi u Niameju uzvikivalo je slogane podrške Vagneru kao mogućem partneru u borbi protiv ekstremista, a to je, kako ukazuje AP, upravo ono čega se mnogi na Zapadu verovatno plaše. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vojni puč u Nigeru
1

Zbačen Bazuma

27.07.2023. 09:23

Vojni puč u Nigeru

Vojnici u zapadnoafričkoj državi Niger zbacili su demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma, koji je na vlasti od 2021. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve