Svet
02.09.2020. 17:23
Tanjug

Danas je počelo

Počelo suđenje saučesnicima u napadu na Šarli Edbo

lisice-hapsenje-presuda.jpg

Danas je počelo suđenje trinaestorici muškaraca i jednoj ženi optuženima da su saučesnici radikalnih islamista koji su u januaru 2015.

Danas je počelo suđenje trinaestorici muškaraca i jednoj ženi optuženima da su saučesnici radikalnih islamista koji su u januaru 2015. ubili 17 ljudi u redakciji satiričnog lista Šarli Ebdo i na jevrejskoj pijaci.

Posle pet godina zemlja se priseća jednog od najtragičnijih terorističkih napada, a francuski premijer Žan Kasteks je na Tviteru napisao "Šarli zauvek".

Sedmog januara 2015. Said i Šerif Kuači naoružani automatskim oružjem otvorili su vatru u redakciji satiričnog lista Šarli Ebdo, čija je satira o religiji i rasi u to vreme ispitivala granice slobode govora, podseća Glas Amerike.

Braća Kuači su ubila 12 članova redakcije i tvrdila da iza njih stoji Al Kaida.

Narednog dana Amedi Kolibal, saradnik Šerifa Kuačija, ubio je policajku, a dan posle i četvoricu Jevreja na pijaci poručivši da ubija u ime Islamske države.

Trojica terorista ubijena su u sukobima s policijom.

Četrnaestorica osumnjičenih za učestvovanje u ovim napadima optužena su za finansiranje terorizma, članstvo u terorističkim organizacijama i pribavljanje oružja teroristima. Trojici se sudi u odsustvu.

Sud, zakon

U napadu islamističkih terorista u Francuskoj od 2015. ubijeno je više od 250 ljudi.

Magazin Šarli Ebdo je u današnjem broju ponovo objavio karikaturu proroka Muhameda na kojoj umesto turbana na glavi ima bombu, koja je 2015. izazvala gnev muslimanskog sveta i prethodila napadu.

Veče pred početak suđenja francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se Francuska seća tog masakra. Kazao je i da je sloboda da se veruje išla ruku pod ruku sa slobodom za blasfemijom.

"Satira nije diskurs mržnje", zaključio je Makron.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve