Svet
01.02.2019. 17:32
R.E./Sputnjik

POČINJE NOVA TRKA U NAORUŽANJU Tramp: U subotu SAD pokreću proceduru izlaska iz Sporazuma o raketama srednjeg dometa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će SAD sutra pokrenuti proceduru izlaska iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, kao i da će taj proces trajati šest meseci.

„Rusija je suviše dugo i nekažnjeno kršila Sporazum, tajno razvijala i razmeštala zabranjene raketne sisteme koji predstavljaju direktnu pretnju našim saveznicima. Sutra će SAD prekinuti izvršavanje svojih obaveza i pokrenuće proces izlaska iz Sporazuma koji će se završiti za šest meseci, ukoliko Rusija ne počne ponovo da ga poštuje i uništi sve svoje rakete, lansirne stanice i prateću opremu“, rekao je.
Rusija o izlasku SAD iz Sporazuma o raketama: Preduzimamo efikasne mere
Tramp je naveo i da saveznici SAD iz NATO-a podržavaju planove Amerike da istupi iz Sporazuma, jer „razumeju pretnju koju nosi sa sobom kršenje tog dokumenta od strane Rusije, ali i rizike koje sa sobom nosi ignorisanje takvih postupaka“.

Američki predsednik je takođe rekao i da je uprkos tome spreman da sa Rusijom vodi dijalog, kao i da bi to moglo da razultira stvaranjem odličnih bilateralnih odnosa.

„Da kontrola nad naoružanjem efikasno služi nacionalnoj bezbednosti, sve strane moraju savesno da ispunjavaju svoje obaveze. Mi smo spremni da pregovaramo sa Rusijom po tom pitanju“, zaključio je.

I državni sekretar SAD Majk Pompeo optužio je Rusiju da je godinama kršila Sporazum o raketama malog i srednjeg dometa, da proizvodi, razmešta i testira rakete koje su u stanju da lete od 500 do 550 kilometara.

Prema njegovim rečima, uprkos tome, SAD su poslednjih 30 i više godina poštovale Sporazum i pokušavale da razgovaraju na tu temu na najvišem nivou.

„Kršenje Sporazuma od strane Rusije preti milionima Evropljana i Amerikanaca. Te pretnje su tu kako bi se Amerika našla u gubitničkom vojnom položaju i koči sve napore da se bilateralni odnosi Rusije i SAD razvijaju“, istakao je.

Pompeo je takođe ponovio da ukoliko Rusija u narednih šest meseci ne počne da poštuje odredbe Sporazuma, taj dokument će biti poništen.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
3°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve