PODELE U EVROPI: Makron zadovoljan novim timom u EU, Zeleni razočarani

PODELE U EVROPI: Makron zadovoljan novim timom u EU, Zeleni razočarani


Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je odluku o imenovanju novih lidera evropskih institucija. On je ocenio da je odluka pozitivna, postignuta uz saglasnost svih i da nudi bloku novi početak.

Makron je naglasio na konferenciji za novinare da novi evropski tim, u čijem sastavu se nalaze dve žene i dva muškarca, čine ličnosti koje su snažno posvećene Evropi.

“Ovaj sporazum je plod dubokog francusko-nemačkog saveza”, naveo je Makron, istakavši da podržava odluku da se nemačka ministarka odbane Ursula fon der Lejen predloži za novog šefa Evropske komisije.

Foto: Beta/AP/Regis Duvignau

Foto: Beta/AP/Regis Duvignau

“Fon der Lejen je veoma dobra kandidatkinja i veoma dobar izbor da vodi Evropsku komisiju”, smatra Makron.

On je naglasio da je energično podržao njenu kandidaturu, ali je istakao da ona nije bila prvobitan izbor Nemačke.

“Ali mislim da je veoma dobar kandidat jer ima iskustvo i potrebnu stručnost. Ona je bila ministarka nekoliko godina”, rekao je Makron dodajući da kapacitet i kompetencije Lagard u potpunosti kvalifikuju da predsedava Evropskom centralnom bankom.

Međutim, paket nominacija za vodeće pozicije u EU, koje je dogovorio Evropski savet, oštro su kritikovali predstavnici Zelenih. Oni navode da to nije promena koja je obećana evropskim glasačima, pa čak misle i da Evropski parlament ne bi trebalo da ga prihvati.

Povezane vestiItalijan izabran za novog šefa Evropskog parlamenta

Jedan od vodećih kandidata grupe Zelenih, holandski poslanik Bas Eikhaut, pozvao je Evropski parlament da odbije paket nominacija Evropskog saveta za vodeće pozicije u EU institucijama.

“Vrlo razočaravajuči dogovor Saveta. Ovo je stara Evropa u najgorem izdanju. Dogovori iza vrata i kandidati se pojavljuju samo da zadovolje lidere Nemačke, Francuske i Španije. Ovo nije promena koja je obećana evropskim glasačima. Evropski parlament ne bi trebalo da to podrži”, poručio je Eikhaut na svom Tviter nalogu.

Zeleni su na poslednjim evropski izborima bili možda i najveći pobednici, osvojivši, pored liberala i populista, najviše novih mesta u novom sazivu Parlamenta.

Prethodno, grupa Zelenih u Evropskom parlamentu podnela je nominaciju Ska Keler za mesto predsednice Evropskog parlameta u novom madatu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar