Svet
18.08.2023. 16:25
Beta

Bivši kancelar

Podignuta optužnica protiv Kurca

1
Izvor: Beta/AP / Lisa Leutner

Protiv bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca podignuta je optužnica zbog davanja lažnog iskaza pred anketnim odborom parlamenta, o korupcionaškom skandalu poznatom kao afera Ibica.

Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju podiglo je pred sudom u Beču optužnicu protiv Kurca, njegovog nekadašnjeg šefa kabineta Bernharda Bonelija (Bonelli), i bivše potpredsednice Kurcove konzervativne Austrijske narodne partije (OeVP) Betine Glac-Kremsner (Bettina Glatz), prenose agencije.

Prema navodima agencije APA, već je određen i termin za glavnu raspravu. Kurc će morati da se pojavi pred krivičnim većem suda u Beču 18. oktobra, a presuda je planirana za 23. oktobar.  

Tačke optužnice rezultat su istrage koja je započeta još 2021. godine, kada je Kurc bio kancelar. Istraga se odnosila na prvu Kurcovu vladu, sastavljenu od koalicije narodne partije i krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPOe), a koja je upravo zbog afere Ibica pala sredinom 2019. godine, piše AP.

Vlada je, na Kurcovu inicijativu, raspuštena nakon što se u javnosti pojavio video na kojem se vidi kako tadašnji lider slobodarske partije, Hajnz Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) na Ibici obećava ilegalne državne pogodnosti jednom, kako je procenjeno, ruskom investitoru.

Kurc se tereti da je u tom slučaju pred parlamentarnim odborom lažno svedočio o svojoj ulozi u reformi državne holding kompanije, OeBAG, koja u pojedinim kompanijama koordiniše aktivnosti države. Kurc je u parlamentu minimizirao svoju ulogu prilikom izbora nadzornog odbora i rukovodilaca kompanije.

Kurc je i posle objavljivanja optužnice putem niza društvenih mreža odbacio krivicu.

"Optužbe su netačne i radujemo se što će istina najzad izaći na videlo", napisao je Kurc.
 

Nekoliko meseci posle raspada prvog kabineta, Kurc se početkom 2020. godine vratio na vlast u koalciji za Zelenima, ali ni ta vlada nije potrajala pošto je u oktobru podneo ostavku. Povod je bila politička kriza zbog najave tužiaštva da je Kurc meta i druge istrage, koja se odnosila na korupciju i zloupotrebu poverenja.

U tom predmetu Kurc i njegovi najbliži saradnici osumnjičeni su da su kako bi ostali na vlasti manipulisali istraživanjima javnog mnjenja i zloupotrebljavali naklonjene medije koji su plaćani novcem poreskih obveznika.

Kurc je tada najavio da se potpuno povlači iz politike, a na čelu partije a time automatski i vlade nasledio ga je Karl Nehamer (Nehammer).

Kancelar Nehamer izjavio je 18. avgusta da je optužnica protiv Kurca u prvom redu prilika da se ceo slučaj razjasni.

"Važno je da se napokon razjasni ono što mu se stavlja na teret", rekao jer Nehamer u Salcburgu na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz), prenosi APA.

Bivši šef poslaničke grupe socijaldemokratske SPOe, Jan Krainer ocenio je, međutim, da "sistem Kurc" i dalje u potpunosti funkcioniše. Još uvek u najužim krugovima narodnjaka rade mnogi koji povlače konce, rekao je Krainer koji je bio član anketnog odbora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je uhapšena ključna ličnost u aferi "Kurc"?
Sebastijan Kurc 12.10.2021.

Prvo hapšenje u istrazi

12.10.2021. 12:50

Zašto je uhapšena ključna ličnost u aferi "Kurc"?

U istrazi protiv doskorašnjeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca zbog korupcije i mita je uhapšena Zabine Bajnšab, istražiteljka javnog mnjenja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve