Svet
23.03.2018. 12:16
R.E./Tanjug

PODRŠKA BRITANIJI U SLUČAJU SKRIPALJ: EU povukla ambasadora u Moskvi na konsultacije, još nekoliko članica razmišlja o istim merama

eu-zastave.png

EU je jutros povukla svog ambasadora u Moskvi i naložila mu da se vrati u Brisel radi konsultacija u vezi sa napadom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja nervnim agensom u Velikoj Britaniji.

Lideri EU su na samitu u Briselu pružili potpunu podršku Britaniji i odlučili da preduzmu ovu "meru" protiv Moskve, prenela je agencija AP.
Holandski premijer Mark Rute rekao je da je ambasador "pozvan da se vrati radi konsultacija u Brisel", naglasivši da je reč o "meri" nikako "sankciji" i da ambasador nije povučen iz ruske prestonice.

Nekoliko zemalja Evropske unije razmatra da opozove svoje diplomate iz Rusije ili da protera ruske diplomate zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja nervnim agensom u Engleskoj, rekao je agenciji Tas s neimenovani diplomata u Briselu.

Velika Britanija je za taj napad hemijskim oružjem optužila Rusiju.

Prema diplomati, do sada je manje od polovine članica EU spremno da primeni takve mere, uključujući Poljsku, Francusku i tri baltičke zemlje. Ali, najpre takva odluka mora da prođe nacionalnu proceduru, dodao je izvor.

Skripalj i njegova ćerka Julija 4. marta pronađeni su u nesvesnom stanju na klupi u Salisburiju, nakon čega su hospitalizovani i nalaze se u teškom stanju.

Velika Britanija je zbog tog napada proterala 23 ruskih diplomata, a odmah za njom je i Rusija odlučila da protera 23 britanskih diplomata kao kontrameru.

Peskov: Moskva žali zbog odluke EU

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva „žali” zbog odluke EU da povuče svog ambasadora iz Rusije Markusa Ederera radi konsultacija.

„Svakako nam je žao..., i da se takve odluke i procene donose”, rekao je Peskov i dodao, kako prenosi Tass, da se Moskva ne slaže sa takvom odlukom i ponovio da „Rusija apsolutno i nedvosmisleno” nije povezana sa slučajem Skripalj.

Rusija nije dobila informacije o incidentu od Velike Britanije i ne zna koje podatke London navodi kada sa evropskim kolegama diskutuje o toj temi, dodao je Peskov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
30.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve