Svet
20.12.2022. 10:20
R.E./RTS

Banka Engleske

Pogledajte kako izgleda novčanica sa likom kralja Čarlsa (FOTO)

1
Izvor: Beta/Pool AP / Martin Meissner

Predstavljen je izgled novčanica sa likom britanskog kralja Čarlsa. Banka Engleske navodi da će upotreba novih novčanica početi sredinom 2024. godine.

Banka Engleske predstavila je novčanice sa likom britanskog kralja Čarlsa. Lik britanskog monarha naći će se na novčanicama od pet, deset, 20 i 50 funti, a osim lika kralja Čarlsa, neće biti promena u postojećem dizajnu, naveli su iz Banke Engleske, prenosi RTS.

Dodaje se da će se lik kralja naći na aversu novčanice, ali i u malom providnom bezbednosnom žigu.

"Veoma sam ponosan što Banka predstavlja izgled naših novih novčanica koje će nositi lik kralja Čarlsa Trećeg. Ovo je značajan trenutak, pošto je kralj tek drugi monarh koji će se naći na našim novčanicama", rekao je Endrju Bejli, guverner Banke Engleske. 
 

Iz Banke Engleske su istakli da se očekuje da će nove novčanice biti puštene u opticaj sredinom 2024. godine, a da će sve novčanice sa likom kraljice Elizabete koja je preminula u septembru takođe biti u upotrebi.

Kraljica Elizabeta Druga bila je prvi britanski monarh koji se našao na novčanicama funte, a novčanice koje se izdaju u Škotskoj i Severnoj Irskoj ne sadrže lik monarha.

Novčići od 50 penija sa likom kralja Čarlsa već su pušteni u opticaj početkom decembra. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad kralj Čarls zaigra brejkdens (VIDEO)
1

Serija "Kruna"

18.11.2022. 14:05

Kad kralj Čarls zaigra brejkdens (VIDEO)

Serija "Kruna" je veoma popularna širom sveta, a često se raspravlja o tome da li neke scene zaista odgovaraju istini ili su scenaristi malo pustili mašti na volju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve