POJAČANE MERE: SAD uz zahtev za vizu traži i detalje sa društvenih mreža

POJAČANE MERE: SAD uz zahtev za vizu traži i detalje sa društvenih mreža

photo: Pexels


Američki Stejt department od sada traži od skoro svakog podnosioca zahteva za američku vizu da podnese i svoja korisnička imena koja koristi na društvenim mrežama, svoje ranije imejl adrese i telefonske brojeve. To predstavlja ogromno proširenje pojačanog “skrininga” potencijalnih imigranata i posetilaca u SAD.

U potezu koji je tek stupio na snagu posle odobrenja revidiranih formulara za zahteve za vize Stejt department je saopštio da je dopunio svoje formulare za imigracione i neimigracione vize u kojima se sada od skoro svih podnosilaca zahteva traže dodatne informacije, uključujući identifikacione podatke o društvenim mrežama.

Promena, predložena u martu 2018. godine će, kako se očekuje pogoditi oko 15 miliona stranaca koji traže vize za ulazak u SAD svake godine.

“Nacionalna bezbednost je naš glavni prioritet kada merimo aplikacije za vize, i svaki budući putnik i imigrant u SAD podvrgnut je detaljnoj bezbednosnoj proveri”, naveo je Stejt department, dodajući da oni stalno rade na tome da poprave proces provere da bi se zaštitili američki državljani, uz istovremenu podršku putovanja u SAD.

Do sada su se društvene mreže, imejl adrese i istorije telefonskih brojeva tražile od podnosilaca zahteva koji su identifkovani za posebnu proveru, kao što su ljudi koji su putovali u oblasti sveta “pod kontrolom terorističkih organizacija”. Procenjeno je da je oko 65.000 podnosilaca zahteva za vize potpadalo pod tu kategoriju.

Nova pravila odnose se takoreći na sve podnosioce zahteva za imigrantske i neimigrantske vize.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar