Svet
06.05.2021. 13:21
Tanjug

Meksiko

Pojavila se crkva nestala pre 40 godina

crkva, pravoslavna crkva, Kosovo
Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bogorodičina crkva iz 19. veka pojavila se iznad vode jednog jezera u Meksiku nakon što je, zbog izgradnje brane, decenijama bila potopljena.

Usled ogromne suše koja je zahvatila region voda u jezeru se povukla pružajući mogućnost da svi ponovo vide veći deo crkve koja je pod vodom nestala 1979. godine kada je izgrađena brana, a što je ujedno devastiralo i celo naselje El Zangaro u kojem je bilo više od 150 kuća.

Kako "Meksiko dejli njuz" prenosi, tome su se obradovali njaviše ljudi koji su nekada živeli na tom mestu, a morali su da se odsele kada su shvatili da će voda doći i oterati ih ako sami ne odu.

Kako crkva izgleda pogledajte OVDE.

"Predanje nam govori da je tim ljudima bilo veoma teško da napuste svoje mesto, ne samo zbog zgrada, imovine, već i zbog osećaja da mu pripadaju“, rekla je Dulse Vaskez, direktorka lokalne opštinske arhive.

"Nekolicina ih se opirala dok nisu shvatili da je realnost da moraju da odu jer će voda prektiri ceo gradić", rekao je ona i podsetila da je odluku o potapanju i mestašca i crkve doneo 51. predsednik Meksima Hose Lopez Portiljo nakon što je obližnji grad bio potpuno potopljen, a trebalo je sprečiti da se slično ne ponovi.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve