POKUŠAJ PUČA U VENECUELI: Gvaido pozvao na završnu fazu rušenja predsednika, Maduro tvrdi “pobedićemo”

POKUŠAJ PUČA U VENECUELI: Gvaido pozvao na završnu fazu rušenja predsednika, Maduro tvrdi “pobedićemo”

EPA-EFE/Rayner Pena


Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog lidera države, objavio je danas snimak iz vojne baze u blizini Karakasa u kojem je, okružen vojnicima u uniformama, pozvao na vojni ustanak.  Gvaido je pozvao vojnike da ga podrži u prekidanju “uzurpacije” koju vrši predsednik Nikolas Maduro. Kako je rekao u snimku, započeo je završnu fazu svog plana da smeni Madura.

Predsednik Venecuel Nikolas Maduro oglasio se povodom današnjih dešavanja u Karakasu.

“Nervi od čelika! Razgovarao sam sa komandantima svih REDI (Integralni odrambeni regioni) i ZODI (Integralne odbrambene zone) u zemlji, koji su iskazali svoju potpunu lojalnost narodu, Ustavu i domovini. Zovem maksimalnu mobilizaciju naroda da obezbedi pobedu. Mi ćemo pobediti! – napisao je on na Tviteru.

Gvaidu se pridružio samo deo vojske Venecuele, dok je većina visokih vojnih oficira odbila da se povinuje njegovim zahtevima i sruši legitimnog predsednika kojeg ne podržava Zapad. Vojska je zatvorila ceo kvart Karakasa u kojem se nalazi predsednička palata Miraflores.

Tim povodom se oglasio ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez, koji je naveo da “nacionalne oružane snage ostaju čvrste u odbrani nacionalnog ustava i zakonitih organa zemlje”.

 

“Sve vojne jedinice raspoređene u osam integralnih regiona odbrane prijavljuju normalan rad u kasarnama i vojnim bazama, pod komandom svojih komandanata”, naveo je on u jednom od tvitova, dok je lider provladine ustavne skupštine Diosdado Kabelo je, nakon objavljivanja Gvaidovog video-snimka, pozvao pristalice predsednika Venecuele na demonstracije ispred predsedničke palate u Karakasu.