Svet
01.01.2024. 22:00
R. E.

Izbori

Pola sveta će glasati u 2024. godini

Izbori
Izvor: Shutterstock

U svetu će ove godine na izbore izaći više od polovine stanovnika zemaljske kugle.

Izbori će se u 2024. održati u najvećim svetskim zemljama poput Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Indije, ali i mnogim drugim državama.

Predsednički izbori biće održani u SAD, Finskoj, Litvaniji, Gruziji, Rusiji, Senegalu, Tunisu, Venecueli, regionu Tajvana, Azerbejdžanu, Slovačkoj.

U regionu, predsednički izbori biće održani u Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

Kada je reč o parlamentarnim ili opštim izborima oni se očekuju u Ruandi, Gani, Južnoj Africi, Meksiku, Urugvaju, Indiji, Iranu, Austriji, Indoneziji, Belorusiji, Belgiji, EU, Litvaniji, Portugalu, Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

Lokalni izbori se očekuju u španskim pokrajinama Baskiji i Galiciji, Turskoj, nemačkim pokrajinama Saksoniji i Burgundiji, Irskoj, kanadskim provincijama Britanskoj Kolumbiji i Novom Brunsviku.

Osim parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora, održaće se izbori i u Ujedinjenim nacijama - za nestalne članice Saveta bezbednosti UN.

Ti izbori biće održani u drugoj polovini godine, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Pet nestalnih članica biraju se na dvogodišnji period, a njihov mandat trajaće od 1. januara 2025. do 31. decembra 2026. godine. Za sada, kandidati su Somalija i Mauricijus za Afriku, Pakistan za Azijsko-pacifičku grupu i Danska i Grčka za Evropu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve