Svet
25.03.2023. 17:46
Beta

Objavljene i fotografije

Policijska tortura u Crnoj Gori: Vrhvona tužiteljka traži izveštaj

Policija
Izvor: Shutterstock

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici da joj do ponedjeljka dostavi detaljan izveštaj o prijavljenim slučajevima policijske torture i preduzetim radnjama u tim predmetima.

"Nakon analize dostavljenih izveštaja doneće se odluka o daljem postupanju", navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Pripadnici Odseka za posebnu operativnu podršku Uprave policije u kojoj je pod komandom Mirka Banovića bilo nekoliko policajaca među kojima su i neki koji su uhapšeni, sudeći prema nalazima Evropola i transkriptima razgovora nekih od njih, činili su, prisustvovali ili su znali da se čine krivična dela torture nad uhapšenim ljudima, objavio je pre dva dana portal Libertas.

Libertas je objavio fotografije koje je označio kao uznemiravajuće.

Sudeći prema komunikacijama koji su neki od njih imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim, štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, pretili im i omalovažavali ih i prema njima nečovečno postupali.

Advokati Damir Lekić i Tatjana Pavličić su saopštili da su na snimcima Stefan Kovač i Jovan Mrvaljević.

Prema rečima advokata Lekića, Kovač je nasilno prinuđen da policiji preda pristupne šifre svojih telefona i potpiše da je to učinio dobrovoljno.

"Zbog takvog postupanja, Kovač je, osim što je postao žrtva neviđene policijske torture, postao i žrtva nezakonitog krivičnog progona koji je rezultirao njegovim odlaskom u istražni zatvor i maratonskim suđenjem koje traje duže od dve i po godine", pojasnio je Lekić.

Kovaču se po drugi put sudi pred Višim sudom u Podgorici za optužbe Specijalnog tužilaštva da je pripadnik kriminalne organizacije, koju je formirala osoba sa pseudonimom Džon Goti, a koja je imala zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

Za advokata Lekića je posebno zabrinjavajuće što postupajući tužilac nije želeo uopšte da sluša navode Stefana Kovača, kao ni njegovog branioca.

Advokatica Tatjana Pavličić je za "Pobjedu" kazala da potvrđuje da se na fotografijama kao žrtva policijskog mučenja nalazi njen branjenik Jovan Mrvaljević.

"Mrvaljević je bio pretučen skoro na smrt, a zahvaljujući lekarima u Kliničkom centru Crne Gore ostao je u životu. Medicinska dokumentacija koja svedoči da je Mrvaljević žrtva policijske torture dostavljena je ombudsmanu, a na sledećem ročištu pred Višim sudom sa njom ću upoznati i sutkinju Nadu Rabrenović kojoj je dodeljen u rad predmet u kome je optužen Mrvaljević", kazala je Pavličić.

Ona je navela da je Mrvaljević u noći 30. na 31. decembra 2020. godine, nakon nezakonitog lišenja slobode i užasnog mučenja, zlostavljanja, prebijanja i davljenja od strane pripadnika Specijalnog policijskog odeljenja, gotovo u nesvesnom stanju bio odvezen u Urgentni centar u Podgorici.

Dodaje da je Mrvaljeviću montiran krivični postupak i duže je od 16 meseci u istražnom zatvoru, bez započetog suđenja.

Prema njenim rečima, događaj je prijavljen sektoru Unutrašnje kontrole Uprave policije u januaru 2021. godine i advokatica Pavličić ističe da će Mrvaljević "preduzeti sva zakonom dozvoljena sredstva i mehanizme da se dođe do materijalne istine, zaštiti svoja prava i interese, te da će istrajati u tome da se sva lica identifikuju i procesuiraju".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve