Poljska: Gasovod Severni tok 2 pretnja za bezbednost centralne Evrope

Poljska: Gasovod Severni tok 2 pretnja za bezbednost centralne Evrope

Foto: Printscreen Youtube


Planirani gasovod “Severni tok 2” koji treba da poveže Rusiju i Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu i Poljsku, predstavlja pretnju za bezbednost centralne Evrope, rekao je danas novi poljski premijer Mateuš Moravjecki.

To će biti drugi gasovod kojim gas iz Rusije stiže direktno u Nemačku i Zapadnu Evropu preko Baltičkog mora, umesto kroz Poljsku i Ukrajinu.

Poljska i druge zemlje regiona koje su zavisne od ruskog gasa čvrsto se protive tom projektu, koji ekonomski povezuje Nemačku s Rusijom i omogućava ruskom gigantu Gaspromu da diktira cene gasa.

Moravjecki je danas rekao da bi “Severni tok 2” mogao da doprinese nestabilnosti Ukrajine, na čijem je istoku više od 10.000 ljudi poginulo od 2014. godine u sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista.

U nastojanju da smanji zavisnost od Rusije, Poljska uvozi tečni gas iz SAD i planira da otvori gasovod s Norveškom, a želi da postane središte distribucije gasa i energenata za zemlje regiona.

Moravjecki je negirao navode da je Nemačka bila spremna da odustane od gasovoda “Severni tok 2” ako bi Varšava zauzvrat prestala da zahteva od Berlina odštetu za Drugi svetski rat.
Rusija dozvolila Srbiji reizvoz gasa

“Mi apsolutno ne povezujemo ta dva pitanja”, rekao je poljski premijer za Radio Šćećin.

Vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i pravda pokrenula je pitanje ratnih reparacija, navodeći da je Poljska bila najveća žrtva nacističke Nemačke, a da joj posle Drugog svetskog rata nije dozvoljeno da dobija reparacije pošto je Moskva u toj zemlji uspostavila satelitski komunistički režim.

Poljski poslanici još vagaju da li da nalože Vladi da zvanično zatraži ratne reparacije od Nemačke.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar