Svet
20.03.2024. 10:14
Beta

Protest

Poljska i Češka BLOKIRANE, poljoprivrednici izvezli traktore na ulice

1
Izvor: Beta / AP / Ebrahim Noroozi

Desetine hiljada poljoprivrednika izašle su jutros na auto-puteve, prilaze velikim gradovima i granice Poljske i Češke da traže dalju reformu Zelenog dogovora Evropske unije o klimatskim ciljevima.

Poljoprivrednici još traže da vlade i Evropska komisija otkupe i izvezu viškove žitarica i da zabrane bescarinski uvoz žitarica, mesa, jaja i drugih proizvoda pre svega iz Ukrajine, ali i Rusije i Belorusije.

"Blokiramo puteve, regionalne metropole, demonstracije su ispred sedišta regionalnih vlasti kao i blokade mostova", kazao je Poljskom radiju Adrijan Vavrinja portparol sindikata Solidarnost individualnih poljoprivrednika.

Poljski poljoprivrednici se uključuju u opšti evropski protest i najavili su 580 blokada širom zemlje u kojima bi trebalo da učestvuje oko 70.000 ljudi, a policija je apelovala na demonstrante da sami prijavljuju provokacije i izgrede kakvih je bilo na prethodnim protestima.

Ni u Poljskoj ni u Češkoj protesti poljoprivrednika nisu koordinirani iz jedne centrale, a u Poljskoj hiljade traktora na puteve izvode sindikati, strukovne organizacije i spontano manja lokalna udruženja na poziv mladih agroinfluensera, ali i supruga poljoprivrednika koje u malim lokalnim protestima dele prolaznicima svoje proizvode.

1
Izvor: EPA / PAP / Piotr Polak

Evropska komisija popustila je pod pritiskom protesta širom Evropske unije i već je ublažila neke zahteve Zelenog dogovora koji su najviše smetali poljoprivredi, a takodje je uoči današnjeg protesta postigla dogovor o zaštitnim mehanizmima u bescarinskoj trgovini sa Ukrajinom tako da nekontrolisani uvoz ne destabilizuje evropska tržišta.

"Mislim da su poljoprivrednici pozitivno primili predlog koji je dogovorio premijer Tusk sa predsednicom EK. Ukrajina želi da ostane bescarinska trgovina, ali to zahteva regulisanje. Ne može to tako da na osnovu budućeg članstva Ukrajine važe ovakvi principi otvorenog tržišta", kazao je poljskom radiju RMF FM ministar poljoprivrede Česlav Šekjerski.

Ministar Šekjerski rekao je da je predstavio predloge pomoći poljoprivrednicima, ali da za neke oni još uvek nisu zadovoljavajući.

Češki poljoprivrednici na oko 1.600 traktora krenuli su jutros u blokadu puteva i većih gradova, izuzev Praga, gde ne protestuju.

"Na ovaj protest gledam kao na evropski. Ukoliko se protesti čeških poljoprivrednika nastave vlada i ja nemamo više nikakve pakete pomoći. Sve što smo imali stavili smo na sto. Vlada će ove godine dati 23 miliona evra za blagostanje životinja a naredne godine sa 83 miliona evra omogućiće smanjenje socijalnih doprinosa na selu", kazao je češkom javnom radio servisu Radiožurnal ministar poljoprivrede Marek Viborni.

1
Izvor: Beta / AP / Ebrahim Noroozi

Ministar Viborni naglasio je da je češka vlada pomoć usmerila ka onima kojima je najpotrebnija, dakle malim i srednjim gazdinstvima.

Najburnije proteste, najčešće u Pragu, od kojih se distancira Agrokomora i većina ostalih poljoprivrednika, organizuju međutim agro tajkuni uz pomoć dela sindikata kojima se uz zahteve slične zahtevima u ostalim zemljama ne sviđa još i to što je vlada premijera Petra Fijale odlučila da više pomaže manja i srednja gazdinstva, a ne više velika, kao u vreme vlada agro tajkuna bivšeg premijera Andreja Babiša.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
13°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve