Svet
23.08.2021. 20:05
Tanjug

Kako zaustaviti migrante

Poljska i Litvanija dižu ograde na granicama

ograda, granica
Izvor: Shutterstock

Poljska će izgraditi ogradu duž svoje granice sa Belorusijom kako bi se zaustavio priliv migranata, rekao je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

"Nova čvrsta ograda visoka 2,5 metra biće izgrađena na granici sa Belorusijom", objavio je Blaščak na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

Poljska vlada je naišla na oštru kritiku zagovornika ljudskih prava zbog teškog stanja grupe migranata zarobljenih dve nedelje na otvorenom prostoru između poljske i beloruske granice.

Poljska tvrdi da bi puštanje migranata da uđu na poljsku teritoriju podstaklo dalje ilegalne migracije, a takođe bi išlo u prilog beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, rekao je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Marćin Pšidač.

"Situacija je užasna i ne sumnjam da se ti ljudi suočavaju sa okrutnim, ponižavajućim nehumanim postupanjem, a u nekim slučajevima to se mora nazvati po imenu, mi imamo posla sa mučenjem", rekao je Mikolaj Pjetšak, advokat koji zastupa migrante.

Litvanija je saopštila da će do septembra sledeće godine završiti ogradu na granici sa Belorusijom koja je dugačka 508 kilometara.

Lukašenko je rekao da više neće zadržavati migrante zbog sankcija EU uvedenih nakon spornih predsedničkih izbora prošle godine i naknadnog suzbijanja demonstranata i neistomišljenika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beloruska sprinterka planira takmičenje pod zastavom Poljske
Kristina Timanovska, 19. 8. 2021.

Kristina Timanovska

19.08.2021. 14:27

Beloruska sprinterka planira takmičenje pod zastavom Poljske

Beloruska sprinterka Kristina Timanovska, koja je nakon drame u Tokiju otišla sa Olimpijskih igara pod diplomatskom zaštitom Poljske, izjavila je da planira da se prijavi za poljsko sportsko državljanstvo kako bi mogla da se takmiči za tu zemlju.
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve