POLJSKI AMBASADOR: Napustite Britaniju i vratite se u domovinu, ekonomija nam cveta

POLJSKI AMBASADOR: Napustite Britaniju i vratite se u domovinu, ekonomija nam cveta


Poljski ambasador u Velikoj Britaniji apelovao je na sunarodnike koji žive u ovoj zemlji da ozbiljno razmotre povratak u domovinu, prvenstveno zbog Bregzita, ali i zbog ekonomskog rasta koji Poljska trenutno beleži.

Arkadij Rzegocki, koji predstavlja Poljsku u Londonu još od 2016. godine, rekao je da njegova zemlja žali zbog toga što Britanija napušta Evropsku uniju, piše “Indipendent“. Najnoviji podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku govore da oko 832.000 ljudi rođenih u Poljskoj imalo prebivalište u Velikoj Britaniji tokom 2018.

Ambasador tvrdi da je samo 27 odsto Poljaka koji žive u Velikoj Britaniji podnelo zahtev za ostanak u toj državi nakon 31. oktobra, za kada je planirano da Britanija zvanično napusti EU.

Bregzit (3)

“Ohrabrujem Vas da ozbiljno razmotrite mogućnost povratka u matičnu državu” poručio je ambasador i dodao da brzo rastuća poljska ekonomija otvara brojne mogućnosti za dobar život njenih građana.

 “Uskoro će Velika Britanija, koja je godinama bila dom mnogih Poljaka, najverovatnije prestati da bude članica Evropske unije. Žalimo zbog toga, ali istovremeno u tome vidimo priliku za jačanje odnosa između naših država.

Kako piše “Indipendent“, Poljska trenutno doživljava svoj ekonomski procvat. Nekadašnja članica komunističkog bloka beleži neprekidan rast od 4,2 odsto godišnje počev od 1992, i pored usporavanja globalne ekonomije. Poljska polako sustiže rezultate zemalja zapadne Evrope, a predviđa se da će njen BDP po glavi stanovnika ove godine nadmašiti Portugal. Ono što bi eventualno moglo da uspori njen ekonomski razvoj jeste slabija ponuda radne snage.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar