POLJSKI OBAVEŠTAJCI UHAPSILI RUSKOG ŠPIJUNA?! Za odmazdu proteran ruski ambasador

POLJSKI OBAVEŠTAJCI UHAPSILI RUSKOG ŠPIJUNA?! Za odmazdu proteran ruski ambasador


Poljska agencija za unutrašnju bezbednost uhapsila u petak jednog činovnika poljskog Ministarstva energetike zbog veza sa ruskim obaveštajcima.Kako se sumnja, uhapšeni je predavao osetljive informacije o poljskoj strategiji protiv ruskog gasovoda Severni tok 2.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske pozvalo je danas tim povodom ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva koji je nakon razgovora saopštio samo da je odluka pala, a o njoj će informisati poljska strana.

Međutim, drugi mediji već su preneli da je ruski ambasador u Posljkoj proteran.

“Sud je odlučio da zadrži Mareka V u zatvoru tri meseca. Iz materijala ABV proizilazi da je uhapšeni Marek V. bio u vezi sa oficirima obaveštajnih službi Ruske Federacije i predavao im bitne informacije o interesima Poljske povodom tog ulaganja”, kazao je portparol ministra koordinatora poljskih obaveštajnih službi, Stanjislav Žarin, javlja poljska privatna televizija Polsat.

Uhapšeni činovnik je u Ministarstvu energetike radio na strateškim projektima Poljske u oblasti energetske infrastrukture i projektima korišćenja evropskih fondova za diversifikaciju isporuka gasa iz Rusije a osumnjičen je da je Rusima odavao planove i buduće korake poljske vlade protiv proširenja gasovoda Severni tok na dnu Baltiku.

Operacija je prošla u koordinaciji sa obaveštajnim službama drugih članica Evropske unije, a ruski obaveštajac ima status diplomate u ruskoj ambasadi Varšavi, javila je poljska državna televizija TVP1.

“Bez komentara. Odluka je pala ali o njoj će obavestiti poljska strana”, kazao je ambasador Andrejev.

Na pitanje da li on ostaje narednih nedelja normalno u Varšavi odgovorio je da, a na pitanje da li to važi i za ostale njegove saradnike kazao je videćemo, javlja Polsat.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar