Svet
21.09.2023. 10:24
Beta

Rat u Ukrajini

Poljska priznala da je pomoć Ukrajini bila samo hladna računica

Poljska
Izvor: Shutterstock

Predsednik Poljske Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki priznali su da je pomoć Poljske Ukrajini samo hladna računica na osnovu interesa Poljske, a, kako je ranije izjavio Duda, to je jeftinije nego da ginu, recimo, američki vojnici.

Pored toga što je Poljska od 16. septembra uvela jednostrani embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine kada Evropska komisija nije htela da ga produži, premijer Mateuš Moravjecki poručio je na društvenoj mrezi X da Poljska više ne šalje Ukrajini ni oružje jer mora sama da se naoružava.

"Svaka zemlja ima svoje interese. Pomoć koju smo slali Ukrajini, pre svega vojnu, to je jednostavno bila pomoć nastala na osnovu računice naše bezbednosti. Želimo da Ukrajina opstane. Da nije bilo pomoći od Poljske i drugih zemalja verovatno bi podlegla ruskom napadu još pre godinu dana", kazao je sinoć Duda u intervju poljskoj državnoj televiziji TVP.
 

Poljski predsednik podsetio je da je njegova zemlja poslala više od 300 tenkova iz svojih magacina i 100 borbenih vozila i naglasio da je to bila ogromna pomoć.

Za razliku od susedne Češke, koja takodje prednjači u pomoći Ukrajini u oružju i prihvatanju izbeglica, poljske vlasti nisu objavile koliko je Poljskoj potrebno sredstava iz fondova NATO, Evropske unije i preko programa pomoći iz SAD, od Nemačke ili Holandije za to oružje, koje bi armija ionako morala da likvidira.

Češki premijer Petr Fijala saopštio je nekoliko puta koliko je milijardi evra Češka dobila za isporuke oružja Ukrajini, a skandal sa refundacijama za pomoć Estonije i provera u Pentagonu ranije ove godine otkrili su da zemlje koje pomažu Ukrajini najčešće traže, ne da im se refundira vrednost poslatog oružja, već onoliko koliko bi ih koštalo novo kao zamena, što NATO omogućava kao opciju.

Pogon za remont nemačkih tenkova leopard poslatih Ukrajini, koji finansira Nemačka, pokrenut je ovog leta u Poljskoj jer je Nemačka odbijala da plati nadzidane poljske cene remonta.

"Ne smemo da podlegnemo ucenama Ukrajine jer je naša obaveza, obaveza poljskih vlasti da stoje na straži poljskih zemljoradnika, da stojimo na straži interesa Poljske", kazao je sinoć Duda.

Kao i premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu poljskoj privatnoj televiziji Polsat i predsednik Duda je naglasio da bez obzira na embargo na uvoz ukrajinskih žitarica u Poljsku njihov tranzit preko Poljske i dalje funkcioniše.

Moravjecki je kazao da iako Poljska sada ne šalje više oružje i dalje održava centar Žešov u jugo-istočnoj Poljskoj gde su SAD napravile čvor za slanje pomoći bilo u oružju, bilo humanitarne u Ukrajinu i da taj centar gde se pomoć pretovaruje u vozove za Kijev i dalje funkcioniše.

"Upozoravamo ukrajinsku stranu da ne svira note koje odmah preuzimaju ruski trolovi. Svi ti provokatori raduju se što je medju naše dve zemlje zasejano seme neslaganja", kazao je Moravjecki.
 

Poslednja izjava koja je oduševila ruske zvaničnike i propagandiste bila je medjutim izjava poljskog predsednika Dude ove sedmice u Ujedinjenim nacijama da je Ukrajina kao davljenik koji može da povuče na dno i onoga ko pokušava da je spasi.

Češki predsednik Petr Pavel i slovačka predsednica Zuzana Čaputova, čija zemlja je takođe uvela jednostrani embargo na ukrajinske žitarice ali intenzivno pregovara da se nađe kompromis i on ukine, izrazili su noćas u Njujorku nadu da je sadašnji trgovinski rat i zatezanje poljsko-ukrajinskih odnosa samo nesporazum i da će se uskoro rešiti.

Poljski komentatori očekuju, medjutim,  dalje zaoštravanje retorike i poteza pošto je raspirivanje antiukrajinskih rasploženja deo taktike poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda u kampanji pred parlamentarne izbore 15. oktobra da pridobije za sebe glasove birača ekstremne radikalne desnice, stranke Konfederacija koja je za obustavu svake pomoći Ukrajini, posebno vojne.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve