Svet
06.12.2019. 15:39
R. E.

PONOVO NEREDI Sindikati: Ne prekidamo štrajk dok Makron ne odustane

tan2019-12-5_19920250_0.jpg
Izvor: AP / Thibault Camus

Predstavnici sindikata u Francuskoj poručili su danas da neće prekinuti štrajk sve dok predsednik Emanuel Makron ne odustane od najavljene reforme penzionog sistema.

"Štrajkovaćemo još najmanje jednu nedelju, a na kraju nedelje je na vladi da se povuče", rekao je jedan od predstavnika sindikata, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ishod zavisi od onoga ko će prvi popustiti - sindikata koji rizikuju da izgube podršku javnosti ako ometanje saobraćaja potraje, ili predsednika, čiji je dosadašnji mandat protekao u seriji socijalnih nereda.

AP Photo/Thibault Camus AP Photo/Thibault Camus

Sindikate za sada podržavaju medicinski radnici, radnici na železnici i nastavnici, kao i protivnici vlade.

Namera Makrona je da pojednostavi penzioni sistem, po kome postoji više od 40 osnova za penzionisanje, i po kome, na primer, radnici na železnici ili marinci mogu da se penzionišu 10 godina pre prosečnog radnika.

Makron je rekao da sistem nije pravedan i da suviše košta zbog čega Francuzi moraju da rade duže.

Zbog štrajka zemaljskog osoblja na aerodromima, civilna avijacija je odložila ili otkazala brojne letove na aerodromima u Parizu Orli i "Šarl de Gol", u Lionu, Marseju, Tuluzu i Bordou, a najviše su pogođene linije Er Fransa, Uzi Džeta i Rajanera.

AP Photo/Rafael Yaghobzadeh AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Brojne linije metroa u Parizu neće saobraćati, kao ni autobuske, a nastaviće se i blokade na depioma nafte jer će mnoge pumpe širom zemlje biti prazne zbog blokade puteva.

Sindikat pariske mreže RATP najavio je da će štrajkovati bar do ponedeljka.

Štrajk u Lionu, Bordou, Tuluzu, Marseju, Monpeljeu, Nantu i Renu takođe se nastavlja.

Francuska železnička kompanija SNCF saopštila je da je otkazano 90 odsto linija međugradskog brzog voza, kao i 70 odsto regionalnih linija.

AP Photo/Rafael Yaghobzadeh AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Iz sindikata su poručili da je ključni dan ponedeljak, ali i da su spremni da nastave štrajk do Božića.

Francuski mediji podsećaju da se za sada povodom štrajka nije oglasio francuski predsednik Emanuel Makron, ni javno ni putem saopštenja, kao i da je jedan zvaničnik iz Predsedništva rekao da je predsednik miran i rešen da sprovede reformu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve