PONOVO SUKOB S POLICIJOM: Nastavljaju se nasilni protesti u Hongkongu

PONOVO SUKOB S POLICIJOM: Nastavljaju se nasilni protesti u Hongkongu


Demonstranti u Hongkongu ponovo su se jutros sukobili s policijom, bacali molotovljeve koktele, izražavajući ogorčenje zbog ranjavanja jednog tinejdžera ove nedelje.

S obzirom da se višemesečni protesti ne smiruju, policija traži od vlade da uvede policijski čas kako bi se suzbilo nasilje, javlja Rojters.

Policija je i sinoć i noćas upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante koji su širom grada podmetali požare, blokirali ulice i razbijali radnje i stanice metroa.

Povezane vesti – Od metaka policija, branili se suzavcima

Hiljade demonstranata izašle su juče na ulice Hongkonga da bi protestovali zbog ranjavanja osamnaestogodišnjeg Tonija Canga, učenika srednje škole, koji je pogođen iz blizine dok je tukao policajca metalnom šipkom.

Incident se desio tokom protesta kada su demonstranti bacali molotovljeve koktele na policajce, na šta su oni odgovorili ispaljivanjem suzavca, gumenih metaka i vodenim topovima.

AP Photo/Vincent Thian

AP Photo/Vincent Thian

Javnost u Hongkongu sve je neprijateljskije raspoložena prema policiji koju optužuje za upotrebu prekomerne sile prema demonstrantima, dok policija tvrdi da pokazuje maksimalnu uzdržanost, iako se nasilje sve više širi.

Protesti u toj bivšoj britanskoj koloniji počeli su zbog spornog zakona koji dozvoljava izručenje osumnjičenih Kini, gde, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Hong Kong Protests

Kasnije su se proširili na zahteve za više demokratije i manji uticaj Pekinga na unutrašnje poslove te autonomne provincije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar