PONOVO TENZIJE: Moskva preti Ukrajini ozbiljnim posledicama zbog zaplene tankera

PONOVO TENZIJE: Moskva preti Ukrajini ozbiljnim posledicama zbog zaplene tankera

EPA-EFE/STATE BORDER GUARD PRESS SERVICE


Ukrajina je u četvrtak zaplenila ruski tanker za koji je rečeno da je korišćen u pomorskom sukobu u novembru prošle godine, u kontekstu osetljivih razgovora o razmeni zatvorenika između dve zemlje.

Kijevska služba bezbednosti SBU saopštila je da je zaustavila tanker “Neima”, kada je ušla u luku Izmail u južnoj oblasti Odese. Istražitelji su zaplenili dokumenta na brodu i ispitali članove posade.

Moskva je tim povodom zapretila Kijevu neodređenim “posledicama”, iako je kasnije potvrdila da je posada tankera puštena bez optužnica. Iz Ministarstva odbrane je stiglo upozorenje da će ako je cilj zaplene ruskog tankera hapšenje ruskih državljana i to s namerom da oni postanu taoci, odgovor Rusije biti momentalan.

Pročitajte još: Za Donbas i Lugansk uzeti “hrvatski scenario”

Taj potez usledio je dve sedmice nakon što su novi lider Ukrajine Volodimir Zelenski i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali o mogućoj razmeni zatvorenika tokom prvog telefonskog poziva.

“Trenutno radimo na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa situacijom zadržavanja ruskog tankera, kako bi se preduzele adekvatne mere”, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar