Svet
15.05.2023. 10:39
RTS

Vodostaj raste

Poplave u Hrvatskoj, evakuisano stanovništvo

1
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Obilna kiša već danima stvara velike probleme u Hrvatskoj. Vodostaj reke Zrmanje u Obrovcu prešao je istorijski nivo, pa su Hrvatske vode proglasile vanredno stanje. A zbog porasta vodostaja reke Une, vanredne mere odbrane od poplave proglašene su i u Hrvatskoj Kostajnici.

U Obrovcu je poplavljen deo starog jezgra grada, prizemlje opštinske zgrade i pojedini poslovni prostori, a evakuisane su stanovnici čije su kuće najugroženije, saopštio je za hrvatske medije načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Vicković kaže da sve operativne snage na čelu sa vatrogascima, Stožerima civilne zaštite Gračaca i Obrovca i predstavnicima Civilne zaštite Zadaske županije, zajedno sa meštanima, ulažu maksimalne napore u odbrani grada od poplave.

Stanje na području Gračaca jutros se smirilo jer se Otuča vratila u svoje korito, ali i dalje vatrogasci, pripadnici Hrvatska gorska služba spasavanja i Crvenog krsta rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu, preneo je RTS pisanje hrvatskih medija.

Iz četiri poplavljene kuće u Gračacu evakuisano je 13 ljudi, mada su pojedinci odbili evakuaciju.

Usled obilne kiše i poplavljenih puteva na području cele Zadarske županije, pojedini putevi su zatvoreni za saobraćaj.

Zbog porasta vodostaja reke Une, izazvanog obilnim kišama, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su vanredne mere odbrane od poplave. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u celom toku.

Preti opasnost izlivanja reke na kostajničke ulice, a voda je već na kolovozu državnog puta zbog čega je otežan saobraćaj između Hrvatske Kostajnice i Dvora.

Najkritičnije je kod mesta Kuljani, Golubovac i Unčani, gde se zbog vode vozi usporeno, a preti i potpuni prekid saobraćaja.

Nevreme je pogodilo i deo Virovitičko-podravske županije, drugi put u dva dana. Zbog obilne kiše, stradali su Čačinci, ali i opštine Mikleuš i Slatina.

Poplavljeni su mnogi objekti. Pod vodom su imanja i podrumi, a najveća šteta je na poljoprivrednim površinama.

Poplave su obeležile protekli vikend i u Virovitičko-podravskoj županiji, posebno u Čačincima, gde je potpuno uništen vrtić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ciklon Moča pogodio Mjanmar i Bangladeš: Ima poginulih
1

Tragedija

14.05.2023. 20:20

Ciklon Moča pogodio Mjanmar i Bangladeš: Ima poginulih

Najmanje tri osobe su poginule, a više od 20.000 je evakuisano u manastire, škole i druge gradove kada je ciklon Moča pogodio Mjanmar.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve