Svet
13.11.2019. 16:17
R.E.

POPLAVE U VENECIJI I SPLITU: Potopljeni Trg svetog Marka, bazilika, Dioklecijanova palata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji! Voda je poplavila baziliku, nivo na trgu Svetog Marka prelazi jedan metar visine, a kako piše Gardijan, dve osobe su izgubile život.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Luca Bruno

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godine, od čega su se četiri poplave desile u poslednjih 20 godina, a najskorija je bila u oktobru 2018. Iako za sada nema izveštaja o šteti, gradonačelnik Venecije Luiđi Brugnaro izjavio je da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

"Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne. Cena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena", napisao je Brugnaro na Tviteru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Luca Bruno

Na video snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao reka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždove palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabeleženog 1966. godine, prenosi Blumberg.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Luca Bruno

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći deo Italije, donoseći poplave, posebnona jugu zemlje, a loše vreme prognozira se i za naredne dane.

Jaka kiša i poplava nije zapostavila ni delove regiona, a po svemu sudeći, najgore je prošao Split. Kako javljaju hrvatski mediji potpoljene su neke od najvažnijih saobraćajnica u gradu, kao i samo jezgro gde se nalazi Dioklecijanova palata.

https://www.youtube.com/watch?v=8O7vvmMC57A&feature=emb_title

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve