POSLE 60 GODINA VLADAVINE BRAĆE KASTRO: Kuba u naredna dva dana bira novog predsednika, mogući kandidat desna ruka Raula Kastra

POSLE 60 GODINA VLADAVINE BRAĆE KASTRO: Kuba u naredna dva dana bira novog predsednika, mogući kandidat desna ruka Raula Kastra

Raul Kastro i Migel Dijas-Kanel; Foto: AP/Ismael Francisco


Kubanski predsednik Raul Kastro (86) u četvrtak predaje vlast novoj generaciji, čime se okončava era vladavine braće Fidela i Raula Kastra tokom gotovo 60 godina.

“Prešli smo veoma dug i težak put… za našu decu i buduće generacije”, rekao je u martu Kastro, koji je 2006. godine nasledio funkciju od starijeg brata Fidela, tada fizički oslabljenog i koji je preminuo 2016. godine.

Fidel i Raul su vodili Kubu skoro 60 godina i od tog ostrva su napravili glavnog aktera tokom Hladnog rata uspevajući da zadrže komunistički režim uprkos padu saveznika, Sovjetskog saveza.

Parlament koji održava sednicu sutra i u četvrtak treba da izabere novog predsednika čime Kuba ulazi u novu eru.

Iako vlasti nisu to zvanično potvrdile, kruže priče da će potpredsednik vlade Migel Dijas-Kanel (57) naslediti Kastra.

On se diskretno popeo na lestvici moći postajući desna ruka Kastru 2013. godine, pa se ocenjuje da je prirodno da on postane njegov naslednik, ocenila je agencija Frans pres.

“Neće biti obnove, već će biti kontinuitet”, rekao je ranije ministar inostranih poslova Bruno Rodriges i dodao da će Kastro i dalje biti vođa moćne Komunističke partije Kube.

Kastro će napustiti čelo partije tek na narednom kongresu 2021. godine kada će napuniti 90 godina.

Fidel Kastro preminuo je 25. novembra 2016. godine u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba gde je pre oko 60 godina počela Kubanska revolucija.

Fidel je svom bratu na samrti rekao da ne želi stvaranje kulta ličnosti zbog čega je Raul nekoliko meseci kasnije usvojio zakon prema kojem se zabranjuje dizanje spomenika u čast preminulom ocu Kubanske revolucije.

Prema tom zakonu, zabranjuje se i upotreba Kastrovog imena za institucije, parkove, javna mesta, ulice ili novčanice.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar