POSLE KINE NA UDARU I EU: Tramp najavio sankcije

POSLE KINE NA UDARU I EU: Tramp najavio sankcije


Predsednik SAD Donald Tramp najavio je uvođenje carina na proizvode iz EU, ukoliko Unija ne prekine da subvencioniše “Erbas”.
“Svetska trgovinska organizacija smatra da su EU subvencije “Erbasa” negativno uticale na Sjedinjene Države koje će sada uvesti carine na robu iz EU u iznosu od 11 milijardi dolara! Evropa je godinama iskorišćavala SAD u trgovini. To će uskoro prestati”, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Kako smo već pisali, kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila da Vašington razmatra uvođenje novih carina na uvoz iz Evropske unije sve dok ona unija ne prestane da subvencioniše “Erbas”. Preliminarni spisak ove robe uključuje civilne helikoptere i avione, kao i njihove komponente. Osim toga, na spisku se nalaze i lososov file, rakovi, sirevi, maslinovo ulje, džemovi, sokovi, vino, tepisi i mnogi drugi predmeti. Takse bi mogle da se odnose na četiri zemlje: Francusku, Nemačku, Španiju i Veliku Britaniju.
Kompanija “Erbas” saopštila je da su nove američke carine neopravdane i da će dovesti do trgovinskih tenzija. Predstavnik Evropske komisije, reagujući na izjave američke strane o mogućim novim carinama zbog subvencija “Erbasa”, izjavio je za da se EU priprema da uvede kontramere u sporu Svetske trgovinske organizacije oko američkih subvencija za “Boing”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar