POTAPANJE BRODIĆA

POTAPANJE BRODIĆA


Kao u dečjoj igri, velike sile raspoređuju pomorske snage na svim ključnim žarištima. S njih gađaju nedemokratske režime, ali i nadgledaju suparničku mornaricu

Nešto mora da bude prepušteno slu­ čaju jer ništa nije sigurno na moru, ishod borbe, pre svega, rekao je uoči bitke s Francuzima kod Trafalgara komandant britanske flote Horatio Nelson. Čuveni admiral je odveo Britance u pobedu na Trafalgaru, ali ga je ubio metak s protivničkog broda.

Mediteran je bio bojno polje u Napoleonovim ratovima, a ratne igre u Sredozemnom moru i danas predvode zapadne i istočne sile. Ruski predsednik je nedavno poručio da će vojne brodove opremljene najmodernijim krstarećim raketama trajno rasporediti u blizini Sirije, gde se nalazi suparnička američka mornarica. Pred ratnom svitom je govorio o interesima Moskve, podršci Asadu i ulozi mornarice u odbrani nacionalne bezbednosti. U sklopu jačanja pomorskih snaga u regionu Bliskog istoka, Rusija je krajem aprila otpremila fregatu „Jaroslav Mudri“ i tanker „Lena“ u Sredozemlje.

Grafika - pomorske snage

– Brodovi će nastaviti s realizacijom misija za borbenu obuku kao deo stalne radne grupe naše mornarice – saopštila je pres služba ruske Baltičke flote. „Jaroslav“ i „Lena“ su prošli kroz Gibraltar i ušli u Mediteran, a na putu ih je sve vreme pratio američki razarač „USS Hari S. Truman“.

Samo nedelju dana pre toga, fregate ruske crnomorske flote „Admiral Grigorovič“ i „Admiral Esen“, kao i brodovi „Putljivi“ i „Smetljivi“, vežbali su pomorske bitke u Sredozemnom moru. Ruska mornarica je izvodila dvostruke manevre u udaljenoj operativnoj zoni, vežbala raketne udare protiv priobalnih meta, kontrolu štete, kao i zajednički odgovor u simuliranom neprijateljskom napadu.

Američka mornarica je razumela poruku.

– Rusija je podigla pomorsku bazu u sirijskoj luci Tartus još u vreme vlasti Hafeza el Asada, oca Ba­ šara el Asada. Nedavno su tamo rasporedili veliki broj aviona i brodova. Ipak, mi ne tražimo konflikt s Rusijom u sklopu njihovog raspoređivanja pomorskih snaga na Mediteranu, ali smo spremni da branimo svoje interese u regionu. Međutim, ne tražimo sukob ni s drugim silama koje rade u toj oblasti. SAD sarađuju sa saveznicima i partnerima kako bi sprečile rat i održale pravila za garantovanje otvorenog međunarodnog poretka. Strateški pristup Amerike u toj oblasti je od ključnog značaja za reagovanje na pretnje protiv prijateljskih snaga u regionu – naglasio je komandant američke mornarice u Evropi i Africi admiral Džejms Fogo Treći.

Grafika - sukobi USA - SSSR

U prilog Fogovoj tvrdnji da američka flota u svakom trenutku stoji na raspolaganju saveznicima na Bliskom istoku govori i pisanje britanskog „Tajmsa“ o incidentu u istočnom Mediteranu. Naime, dve ruske podmornice „Kilo-klas“, poznatije zbog nečujnosti kao „Crna rupa“, pratile su prošlog meseca britansku nuklearnu podmornicu u blizini sirijske obale. Američki avioni su navodno pokrivali britansko plovilo koje je imalo zadatak da ispali tomahavke na Siriju u sklopu udru­ žene vojne operacije Zapada, izvedene zbog navodnog hemijskog napada Asadovog režima.

– To je jedna od najvećih humanitarnih tragedija našeg vremena. Taj konflikt je postao sukob regionalnih interesa, borba religija… I zato današnja po­ čast treba da bude podsetnik i meni i evropskim liderima da moramo više da se uključimo u rešavanju tog konflikta – poručila je pre dve nedelje Angela Merkel primajući nagradu za mir u Bazilici Svetog Franje Asiškog u Italiji.

Kraj krvavom ratu u Siriji se ipak ne nazire, te odmeravanje snaga na Mediteranu traje neprekidno. Međutim, riziko se igra na celoj tabli. Nosači brodova i fregate su raspoređeni i po Južnokineskom moru, Crnom moru i Baltiku, pa ko dobije bolje kockice…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar