Svet
19.05.2024. 21:30
BETA- AFP

Intenzivno traganje

Potraga za helikopterom predsednika Irana: Azerbejdžan i Irak ponudili pomoć, EU aktivirala sistem MAPIRANJA

1
Izvor: BETA/ Moj News Agency / Azin Haghighi

Azerbejdžan i Irak ponudili su pomoć Iranu gde je u toku intenzivna potraga kako bi se pronašao helikopter u kojem se nalazio predsednik Irana Ebrahim Raisi i koji se nije vratio sa puta.

Prema iranskoj državnoj televiziji, nesreća se dogodila danas u provinciji Istočni Azerbejdžan, gde je Raisi boravio da zajedno sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim otvori branu na granici između dve zemlje.

"Molimo se za predsednika Ebrahima Raisija i delegaciju koja ga je pratila", napisao je Alijev na platformi Iks (X) i dodao da je Azerbejdžan kao "susedna, prijateljska i bratska zemlja Iranu, spreman da pruži svaku vrstu podrške".

Potragu su veoma otežali "nepovoljni vremenski uslovi", rekao je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmed Vahidi na državnoj televiziji i dodao da je potrebno vreme da se stigne do tog područja.

Vahidi nije potvrdio da li je predsednik Raisi (63) bio u helikopteru, koji je bio deo konvoja od tri helikoptera u kojima je bila predsednička delegacija.

Dva helikoptera su bezbedno sletela u Tabris, veliki grad na severozapadu, ali ne i onaj u kojem je bio predsednik Irana.

Pomoć je ponudio i susedni Irak.

Irački premijer Mohamed Šia al Sudani "zatražio je od ministarstva unutrašnjih poslova, iračkog Crvenog polumeseca i drugih relevantnih organa da ponude Iranu raspoložive resurse za pomoć u potrazi za helikopterom", saopštila je iračka vlada.

Iranska agencija Irna je prenela da je među putnicima u nestalom helikopteru bio i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian, zajedno sa guvernerom provincije i glavnim imamom u regionu.

Irna je dodala da je na lice mesta poslato više od 20 spasilačkih timova sa punom opremom, uključujući dronove i pse.

Evropska unija saopštila je večeras da je aktivirala svoj sistem mapiranja kako bi pomogla Iranu da pronađe helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, koji je tokom dana nestao.

"Na zahtev Irana za pomoć, aktivirali smo uslugu mapiranja brzog odgovora CopernicusEMS Evropske unije zbog pada helikoptera za koji se veruje da su se nalazili predsednik Irana i njegov ministar spoljnih poslova", napisao je na platformi Iks (X) evropski komesar zadužen za humanitarnu pomoć Janez Lenarčič.
 

Nekoliko zemalja je ponudilo pomoć Iranu gde je tokom dana nestao helikopter u kojem su bili predsednik Irana Ebrahim Raisi, šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan i još dva zvaničnika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve