Svet
28.02.2022. 17:17

Kolone i do 30 km

Potresni prizori na granici Ukrajine i Poljske

ukrajina, 28. 2. 2022.
Izvor: Tanjug / AP / Visar Kryeziu

Iz Ukrajine je, od početka vojne intervencije Rusije 24. februara, u Poljsku do sada prešlo oko 213.000 ljudi, rečeno je reporteru Tanjuga u prihvatnom centru u Koržovoj Dolini, u Poljskoj, na glavnom putu između ukrajinskog Lavova i poljskog grada Krakova, na oko 2,5 kilometara od granice.

Ekipa Tanjuga u prihvatnom centru koji će, kako se očekuje, primiti najveći broj izbeglica iz Ukrajine, suočila se sa neveselim slikama, koje smo imali prilike da gledamo kod nas, tokom ratova 90-ih.

Kreveti u halama dva ogromna hangara, u kojima se ranije verovatno nalazio tržni centar, gotovo su popunjeni.

Poljaci na granici dočekuju ljude iz Ukrajine, uglavnom žene i decu odakle ih autobusima prevoze do prihvatnog centra, gde neki ostaju, a ostali koji imaju rođake u Poljskoj idu dalje.

Dosta ljudi iz Ukrajine peške prelazi granicu pošto su, prema informacijama sa terena, kolone automobila ispred graničnog prelaza duge između 20 i 30 kilometara, pa mnogi napuštaju svoja vozila i idu pešice. Među njima ima i dosta migranata sa Bliskog istoka, koji su se verovatno zatekli u Ukrajini pre početka sukoba, pa i oni sada beže.

Pojedini kažu da im je trebalo i po četiri, pet dana samo da dođu do granice.

Većina njih gotovo da ne govori enegleski jezik, što dosta otežava komunikaciju.

Ukrajinac koji zna srpski jezik rekao je Tanjugu da je čekao u redu na granici tri sata, kao i da je jako veliki gužva i kolona na ulazu u Poljsku duga 20 ili 30 kilometara.

Situacija je teška i svi se guraju da uđu što pre, dodao je Ukrajinac koji kaže da ima 47 godina i da ne želi da ratuje.

"Ni drugi neće da ratuju. Oni su došli kod nas, uzeli nam prvo Krim, kasnije Donbas, a sada hoće celu Ukrajinu. Naš predsednik je dobar čovek i neće da ratuje", rekao je on.

Jedna Kijevka kaže da je rođena u Rusiji kao i njena majka i da joj sve ovo teško pada. "Pola Ukrajine ima veze sa Rusijom, a pola Rusije sa Ukrajinom" priča kroz suze i kaže da nikadad nije verovala da se ovako nešto može dogoditi.

"Ne znam zašto je ovo uradio ruski predsednik", kaže.

U prihvatnom centru u Koržovoj dolini pomoć izbeglicama uglavnom pružaju voloneteri, a tu su i predstavnici Crvenog krsta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajina ima internet zahvaljujući Ilonu Masku
kompjuter, telefon, internet

Starlink

27.02.2022. 21:05

Ukrajina ima internet zahvaljujući Ilonu Masku

Najbogatiji čovek na sveti Ilon Mask saopštio je da je satelitski internet servis Starlink, njegove kompanije SpejsEks, dostupan u Ukrajini i da u tu zemlju šalje veći broj terminala.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve